Dolar/TL ne kadar oldu? 18 liraya mı gidiyor?

Dolar iki haftadır TL karşısında yükselişini sürdürüyor. Döviz satışını sürdüren Merkez Bankası'nın rezervleri ise erimeye devam ediyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

İstanbul serbest piyasada dolar 16,18 liradan, euro 17,31 liradan güne başladı. Dün, doların satış fiyatı 16,06 lira, euronun satış fiyatı ise 17,21 lira olmuştu.

Türk lirasında zayıf görünüm yeni günde devam ediyor. Yüksek enflasyon, artan jeopolitik riskler, rekor seviyesindeki negatif reel faize karşın etkisizleştirilen para politikası dolar/ TL'nin ateşini yeniden artırmış durumda. Dolar/TL, 16,34 ve Euro/TL 17,44 seviyelerini test etti. 

Dolar/TL ne kadar oldu? 18 liraya mı gidiyor?

Dolar iki haftadır TL karşısındaki yükselişini sürdürüyor. Bankacılar ise kamu kontrollü olarak niteledikleri kurda yeni döviz kaynağı olmadan dengenin nasıl sağlanacağını sorguluyor.

TL ay başından beri dolar karşısında yüzde 8’in üzerinde değer kaybı yaşarken, yılbaşından beri kayıp ise yüzde 19’a yaklaştı.

4 Mayıs’tan bu yana dolar/TL’de yükseliş yüzde 9’u aşarken yılbaşından bu yana ise dolar/TL yüzde 20’nin üzerinde yükseliş yaşadı. Teknik analizlerde 16 liranın önemli bir direnç noktası olduğu belirtilirken 15.95 lira üzeri kapanışlarda dolar/TL’nin yönünün yukarı olmaya devam edeceği ve kurda 16.40 ve 16.50 TL seviyelerinin test edilebileceği dile getirildi.

Uzmanlar önceki gün hem kamunun yeni döviz kazanmasını sağlayacak hem de yurtiçi yerleşiklerin döviz talebini sınırlayabileceği düşünülen yeni enflasyona endeksli ürünün açıklanacağı beklentisiyle kurda düşüş yaşandığını dile getirirken, özellikle bireysel satışların yoğun olduğunu ifade etti. Ancak bunun gerçekleşmemesi sonrasında ise yeniden yükseliş trendi geri geldi ve hem bireysel hem tüzel talep arttı.

Öte yandan Merkez Bankası’nın ve kamu bankalarının döviz satışı yoluyla piyasaya girmesi sonucunda bankacıların yaptığı hesaplara göre IMF tanımlı net uluslararası rezervlerinin 10 milyar doların altına geriledi. Geçen haftaya ilişkin veriler yarın yayınlanacak ama geçen haftaki dolar/TL yükselişinde bankacılar kamunun sık sık piyasaya satış yönünde girdiğini belirtmişti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN