İCRA DOSYALARI!!!

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME:

Daha önce de iflaslar ve icra takipleri vardı. Ancak, KORONAVİRÜS PANDEMİSİ sonucu iflaslarda ve icra dosyalarında adeta bir patlama yaşanmaktadır. Türkiye genelinde mahkemelerde yığılmalara yol açan 30 milyonun üzerinde İCRA DOSYASI bulunduğu belirtilmektedir. İflas eden, hacizlik veya icralık olan dosyaların çokluğu yüzünden mahkemeler adeta tıkanmış durumda. Ancak, haliyle icra takiplerine ait tebliğatlar yine PTT kanalıyla adresyerine ulaştırılmaktadır.

Biz yaşta olanlar anımsayacaklardır. Mektuplaşmanın, tek haberleşme vasıtası olduğu dönemlerde postacıların yolları dört gözle beklenirdi. Özellikle de çocukları askerde veya tahsilde olan anneler-babalar, postacı ne zaman gelecek, ne zaman çocuktan mektup getirecek getirecek diyerek, mektup dağıtıcıların yollarını dört gözle beklerlerdi. Bu açıdan postacılar sevilir ve yolları beklenir görevliler arasında ilk sırayı alırlardı. Öyle ki, postacılara duyulan sevgi türkülere bile aksetmişti:

'Bak postacı geliyor selam veriyorHerkes ona bakıyor merak ediyorÇok teşekkür ederiz postacı sanaPek sevinçli haberler getirdin bana

Bugün yalnız bu kadar, darılmayınızYarın yine gelirim, hoşça kalınızHaydi git güle güle, uğurlar olsunEllerin dert görmesin, kısmetle dolsun'

Mısralarıyla bilinen meşhur türküyü, bilmeyen, çığırmayan yoktu. Ancak, telefonlar yaygınlaşınca ve hele-hele cep telefonları devreye girince, postacıların yolları da pek beklenmez oldu. Hatta beklemek şöyle dursun, postacılardan kaçan-kaçana. Nedenini sorarsanız, çünkü postacılar artık hasret giderici mektuplar değil, icra kararları ve mahkeme ilmları getiriyorlar. Yani, işlerinin sevimli yanı gitti. Sevimsiz yanı kaldı.Postacılardan kaçanları görünce, biz de yukarıdaki türküyü aşağıdaki şekilde değiştirerek, yeni durumuna uygun hale getirmeğe çalıştık. Bakalım beğenecek misiniz.

'Bak postacı geliyor, ilm veriyorBorçlularla, suçlular korkudan gizleniyor-Teessüfler ederim postacı sanaYine icra ilmı getirdin bana

-Benim suçum değil bu, darılmayınızYarın yine gelirim, görünmeyiniz-Haydi git de hiç gelme, gelsen de görmeAdresimiz değişti, yenisini öğrenme!'

ANEKDOT

Bir zamanlar mektuplar çok revaçtaydı. Asker mektupları, öğrenci mektupları, aşk mektupları gelir-giderdi. Asker mektuplarının üzerinde (ER MEKTUBUDUR, GÖRÜLMÜŞTÜR) damgası vurulurdu. Şimdilerde artık mektupların yerini cep telefonu mesajları aldı. Görüntülü haberleşmeler, konuşmalar, yapılıyor.

İnanır mısınız, MEKTUP YAZMAK gerçekte bir sanattı. Öyle edebi mektuplar yazılırdı ki, insanın okudukça okuyası geliyordu. Aileler, özellikle asker çocuklarının mektuplarını teskere alıncaya kadar biriktirmeyi itiyat hiline getirmişlerdi. Mektupları oturma odasının en mutena köşesinde davara çakılan bir çiviye asmak adettendi.

Vatani Vazifemi yaptığım yıllarda (o zaman askerlik süresi iki yıldı) benim de yazdığım mektuplar özellikle rahmetli annem tarafından duvara çakılan bir çiviye takılıyordu. Bazen şairliğim tutar, mektuba birkaç beyit, birkaç kıta şiir yazdığım olurdu. Askerliğimin ilk aylarını Isparta'da Er Eğitim Tugayında yapmıştım. Isparta, kış mevsiminde oldukça soğuktu. Hele gece nöbetlerinde hava adeta buz kesiyordu. Nöbet bir de gece mesela 01-03 saatlerine denk gelince sözün tam anlamıyla zorun da zoruydu.İşte bu durumu anlatmak için eve gönderdiğim mektuplardan birinin sonunda bir dörtlük yazmıştım. O dörtlükte Anneme hitaben;

SABAH NAMAZINA KALKMAMIŞKEN SENGECE SAAT 1-3 NÖBETİNDEYİMDİZ BOYUNU AŞMIŞ KAR VAR YERLERDEYUVASIZ KUŞ GİBİ ÜŞÜMEKTEYİM

Benim, işgüzarlık yaparak yazdığım bu dörtlük yüzünden Annemin ne kadar ağladığını izinli olarak geldiğimde anlamıştım. Hep o mektubumu alıp, okuyor ve ağlıyormuş…*Söz asker mektuplarından açılmışken bir başka anekdotu da anımsatalım, istedik.

Evlendiğinden 2-3 ay sonra Vatani görevi için asker ocağına giden genç, eşinin hamile olup olmadığını merak ederek, mektubunun sonuna şöyle bir dörtlük yazmış:

YÜRÜ MEKTUBUM YÜRÜEVDEN HABER ALDA GELBİR İKEN, İKİ OLDUKÜÇ OLDUK MU SORDA GEL

Dörtlüğün ne anlama geldiğini bilen ve kendisi de şir olan baba oğluna gönderdiği cevabi mektubun sonuna eşinin hamile kalmadığını vurgulayan şöyle bir dörtlük eklemiş:

BU MEKTUP, GÜZEL MEKTUPBÖYLE MEKTUP YİNE YAZTOHUMUN ÇÜRÜK ÇIKTIİZNE GEL DE YİNE KAZ

SON 5 YAZISI

BAŞÖRTÜLÜ CUMHURBAŞKANI OLURSA NE OLACAK!!!

03 Kasım 2022 12:51

OKU

SİİRT’İN ŞANSSIZLIĞI…

14 Ekim 2022 12:22

OKU

CENK ÇELİK OLAYINDA AZMETTİRİCİ KİM!

07 Ekim 2022 14:07

OKU

CENK ÇELİK’İN KATLİ OLAYI, FAİL-İ MEÇHULE KALMASIN!

03 Ekim 2022 12:19

OKU

DİNLERİN DÜŞMANLARI, ŞAHSİ MENFAATLERİ İÇİN  İSTİSMAR EDENLERDİR!

19 Eylül 2022 14:10

OKU