Almanya'da çiftçi isyanı: Traktörlerle ülke çapında yolları kesip Berlin'e çıkarma yaptılar

Almanya'da hükümetin tarım sübvansiyonlarını kaldırmasını protesto eden çiftçiler, 16 eyalette traktör ve kamyonlarla yolları kesti. Berlin'e traktörleriyle giderek anıtlar önünde toplanarak konvoy oluşturdu. Aşırı sağcı AfD protestoyu destekledi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Almanya'da Sosyal Demokrat-Yeşiller-Hür Demokratların renklerinden ötürü 'trafik ışığı' denilen koalisyon hükümetinin politikaları, çiftçi ayaklanmasına neden oldu. AB'nin Ukrayna krizine Rusya yaptırımlarıyla yanıt vermesinin etkilerini atlatamamışken Anayasa Mahkemesi kararıyla bütçe krizine giren Alman hükümetinin 'tarım sübvansiyonlarını kaldırma' kararı, çiftçileri isyan ettirdi.

Çiftçiler, 16 eyaletin hemen hemen tamamında traktör ve kamyon konvoyları oluşturarak, hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü karlı, buzlu yollara döküldü. Zaman zaman polisle de çatıştı. Başkent Berlin'e traktörleriyle giden çiftçiler, Zafer Sütunu ve Brandenburg Kapısı önünde toplanarak konvoy oluşturdu.

ALMAN LOJİSTİK SEKTÖRÜNDEN DESTEK

Alman lojistik sektörünün desteklediği protestolara tır ve diğer ağır vasıta şoförleri de araçlarıyla katıldı. Lojistik sektörü, hükümetten otoyol ücretlerinin azaltılmasını, köprü ve yolların modernize edilmesini istedi.

Hükümetin tarımsal dizel sübvansiyonunun kaldırılması ve araç vergisi muafiyetini sonlandırılması kararına karşı protestolarda ülke çapında yollar kapatıldı, trafik sekteye uğratıldı.

Sosyal Demokrat Başbakan Olaf Scholz'un hükümeti, kasım ayında Anayasa Mahkemesi'nin bütçedeki harcama değişikliklerini reddetmesinin ardından, mali disiplini tasarrufla sağlama derdinde. Çiftçiler ise yanlış kesimden kesinti yapıldığı görüşünde.

'ÇİFTÇİSİZ BİRA OLMAZ'

'Her şeyin başının tarım olduğu ve bu gidişatın Almanları aç bırakacağı' uyarısından trafik ışığı hükümetinin 'ülkeyi mahvettiği, hatta öldürdüğü' iddiasına uzanan protestolarda, "Çiftçisiz bira olmaz" pankartı da aşırı sağcı Almanya için Alternatif'in (AfD) "Çiftçilerimiz önce gelir" posteri de yer aldı.

ÇİFTÇİLERDE İFLAS KORKUSU

Protestocu çiftçilerden Bavyeralı Ralf Huber, "Benimki gibi bir çiftlik, yaklaşık 10 bin euro kaybeder. İşletmelerimiz için bu bir felaket" dedi.

Berlin'deki eyleme Brandenburg eyaletinden katılan çiftlik sahibi Toni, "Bu yasaların politikacıların istediği gibi geçmesi durumunda işyerimizin ayakta kalacağından endişe ediyoruz. Sadece biz değil, çalışanlarımız da. Her şey pahalılaşıyor. Baştan beri tek isteğimiz, hükümetin planlarını geri çekmesi" diye konuştu. Toni, hükümetin planlarını geri çekmemesi durumunda sonuna kadar protestoya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

'HÜKÜMET ORTA SINIFIN YANINDA OLMALI'

Bir diğer çiftlik sahibi Frank Schmidt, "Ben hükümeti devirmek için burada değilim. Aslında hükümeti uyandırmak ve politikasını değiştirmesi için yalvarmak istiyorum, çünkü bu şekilde devam edemez" vurgusunu yaptı. Schmidt, hükümetin orta sınıfı yanına alması gerektiğini belirterek "Çünkü güçlü bir ülke ve güçlü bir orta sınıf, toplumumuzun temel direğidir. Bana göre toplumumuz ve farklı görüşler demokrasinin en önemli temelidir" dedi.

Tır şoförlüğü yapan Pitt, otoban ücretlerinin artırılmasını eleştirerek şunları söyledi: "Yollarda araç kullanabilmek için yol geçiş ücreti ödüyoruz. Şimdi maliyet iki katına çıktı ve müşterilere aktaramıyoruz. Şirketi ayakta tutmak mümkün değil. İki kat fazla vergi ödüyoruz, ama karşılığında hiçbir şey alamıyoruz."

HÜKÜMETTEN 'AŞIRI SAĞCI DARBE ÇAĞRISI' UYARISI

Hükümet ise toplumsal huzursuzluğun çözümünü bulmak yerine aşırılık yanlıları tarafından kullanılabileceği söylemine sarıldı. Tatil dönüşü öfkeli çiftçilerin basmaya kalkıştığı feribotta mahsur kalmış Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, bugün çiftçilere hitaben yayımladığı videoda, "protesto hakkının aşırılıkçı gruplar tarafından istismar edilebileceğini" söyledi. Habeck, "Darbe fantezileriyle ilgili çağrılar dolaşıyor, aşırı gruplar oluşuyor ve etnik milliyetçi semboller açıkça sergileniyor" dedi.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, çiftçilerin trafikte aksamalara sebep olmasını eleştirerek, "Günlük yaşamlarında aceleyle işe, okula ya da doktora gitmek zorunda olanları engelleyen herkes her şeyden önce öfke ve anlayış eksikliğine neden oluyor" diye çıkıştı.

SPD İÇİNDEN ÇİFTÇİLERE DESTEK

Sosyal Demokrat Partili eyalet başbakanlarından üçü (Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil, Brandenburg Başbakanı Dietmar Woidke, Mecklenburg-Vorpommern Başbakanı Manuela Schwesig) Şansölye Scholz'u hiçe sayarak çiftçilere destek sundu.

AFD, ÇİFTÇİ İSYANINDAN ROL KAPMA ÇABASINDA

Bu yıl yapılacak bir dizi eyalet seçiminde büyük kazanımlar elde etmeyi uman AfD, halkın başbakan ve hükümetten duyduğu memnuniyetsizliğin kanıtı olduğunu söyleyerek çiftçi protestosunu destekleyip puan topluyor. Sol Parti de çiftçilere destek açıkladı. Başbakan Scholz ise tarım sübvansiyonlarının kaldırılmasına bağlılığını beyan ederek "Elbette amaç, tüm araçları aklamaz" diye sitem etti.

15 OCAK'TA BERLİN'DE GÖVDE GÖSTERİSİ

Bu hafta boyunca çeşitli şehirlerde traktör konvoyları ve mitinglerle hükümetin tarım politikasını protesto edecek çiftçiler, 15 Ocak'ta Berlin'de yapılacak büyük gösteriyle eylem haftasını bitirmeyi planlıyor.

TREN MAKİNİSTLERİNİN GREVİ BAŞLIYOR

Yanısıra Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile ücret artışı görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından üç ay içinde üçüncü kez grev kararı aldı.

İş bırakma eylemi yük trenlerinde salı günü (bugün) yerel saatle 18.00'de, yolcu trenlerinde 10 Ocak'ta saat 02.00'de başlayacak. Grevin 12 Ocak saat 18.00'de sona ermesi planlanıyor.

DOKTORLAR DA GREVDE

Diğer yandan Almanya Tabipler Birliği de hükümetten daha fazla mali destek taleplerinin karşılanması için aylardır bir dizi muayenehane kapatma eylemi yaptı. Alman basınına göre aralıkta bazı doktorlar gönüllülük esasına göre çarşamba ve cuma günleri arasında çok sayıda kliniği kapattı. Sağlık Bakanlığı ile Tabipler Birliği arasında bu ay yapılması planlanan kriz zirvesi öncesinde uzman doktorlar da grev yapacak. 9 Ocak'tan itibaren bazı uzman doktorlardan randevu almanın zorlaşabileceği belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN