31 bin TL IMEI kaydı ile yurt dışından telefon almak ne kadar avantajlı?

Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye'de sorunsuz olarak kullanılabilmesi için ödenmesi gereken IMEI kayıt ücreti, 2024 itibarıyla tam 31 bin TL oldu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Gerçekten inanılır gibi değil ancak IMEI kayıt ücreti 1 Ocak 2024 itibarıyla 20 bin TL’den 31.692 TL yükseltildi. Yani artık kişilerin yurt dışından Türkiye’ye getirdiği telefonu kullanabilmesi için 31 bin TL vermesi ve pasaport kaydı yaptırması gerekiyor.

Peki bu şartlar altında ve spesifik olarak iPhone tarafında bir avantaj var mı?

Halen üst seviye amiral gemisi telefon modellerinde az da olsa bir maddi avantaj elde edilebiliyor. Örneğin 128 GB depolamaya sahip güncel model iPhone 15 Pro için ABD fiyatı vergiler hariç 999 dolar seviyesinde yer alıyor. Bu model bölgesel bazı vergiler ödenerek (Bu vergiler bazı yerlerde geriye de alınabiliyor) Apple’dan yaklaşık 1.087 dolar gibi bir fiyata satın alınabiliyor. Bu 2 Ocak 2024 tarihli güncel dolar kuru üzerinden 32 bin TL yapıyor. Buna 31 bin TL IMEI kayıt ücreti eklendiği zaman fiyat 63 bin TL seviyesine çıkıyor.

Peki 128 GB depolamaya sahip iPhone 15 Pro şu an Türkiye’de resmi olarak kaça satılıyor? Telefon 2 Ocak 2024 itibarıyla burada tam 70 bin TL‘ye satılıyor.

Peki iPhone 15 Pro Türkiye’de neden bu kadar pahalı? Türkiye’de telefondan yaklaşık 30 bin TL kadar vergi / yasal ücret alınıyor.

Son aşamada yurt dışından alınıp Türkiye’ye getirilen ve 31 bin TL’ye IMEI kaydı yapılan iPhone 15 Pro’da yaklaşık 7 bin TL (Vergi geri alımı yapılırsa fark daha da artacaktır) kadar bir avantaj elde edilebiliyor. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN