D vitamini nedir, neye yarar ve hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği - Uzman Diyetisyen Kübra İlbaylı

D vitamini nedir, neye yarar ve hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği


Sağlıklı kemikler oluşturmak ve kemik sağlığını korumak için D vitaminin varlığı çok önemlidir. Bunun esas nedeni, kemiğin birincil bileşeni olan kalsiyumun ancak D vitamini varlığında vücut tarafından emilmesidir. Güneş ışınlarının, ciltteki bir kimyasalı aktif bir vitamin (kalsiferol) formuna dönüştürmesiyle vücutta D vitamini üretilir. Cildinizin ürettiği D vitamini miktarı; günün saatine, mevsime, cilt pigmentasyonuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Yaşanılan yere, yaşam tarzına bağlı olarak, D vitamin üretiminde azalma olabilir ya da tamamen yok olabilir. Güneş kremi önemli olsa bile D vitamini üretimini azaltabilir. Güneşe maruz kalma, çoğu kişi için D vitamini almanın kolay ve güvenilir bir yoludur. Ellerin, yüzün, kolların ve bacakların haftada 2-3 kez güneş ışığına maruz kalması, hafif bir hastalığın gelişmesi için gereken sürenin yaklaşık dörtte biri kadar sürer. Güneşe çok fazla maruz kalmanın da negatif etkileri söz konusudur çünkü maruz kalma süresi yaşa, cilt tipine, mevsime, günün saatine vb. faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Güneş kremi olmadan sadece 6 gün boyunca güneş ışığına maruz kalma, 49 gün boyunca hiç güneş ışığına maruz kalmamayı telafi edebilir. Vücut yağları D vitamini fazlasını yağda depolar ve ihtiyaç olunan dönemde serbest bırakır.

İdeal D Vitamini Seviyesi Nedir;

Bebeklerde 400 IU, Yetişkinlerde 800 IU, Hamilelerde 800 IU, 50 yaş üzeri 800-1000 IU. Peki D vitaminini besinlerle nasıl alabiliriz; 
Süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, Balık ve balık yağı, mantar, karaciğer gibi besinlerle alıyoruz.

D Vitamini Faydaları;

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kan şekeri ve insülin direncini düzenlemeye yardımcı olarak diyabetle savaşır. Cilt sağlığını korur. Nörolojik problemlere karşı etkilidir. Depresyonu azaltır. Solunum enfeksiyonunu azaltır. Sağlıklı hamilelik için gereklidir. Bilişsel bozuklukları önler. En önemli ve en bilinen özelliği ise kalsiyumla birlikte çalışarak kemikleri güçlendirmesidir.

D vitamini eksiklik sebepleri; 

Gıdalarla yetersiz alım, yetersiz güneş ışığı teması, kuzey enlemler, hava kirliliği, koyu renk cilt, güneş koruyucu krem kullanımı, kapalı giyim tarzı, yağ emiliminin azalması, midenin alınması (küçültülmesi), ince bağırsaksak hastalıkları (Çölyak hastalığı, iltihabi bağırsak hastalıkları), böbrek yetersizliği, pankreas yetersizliği ve kronik karaciğer hastalıkları (siroz gibi), epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar, mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar (ketokonazol),  verem tedavisinde kullanılan ilaçlar, HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar,  Enerji metabolizmasını olumsuz etkileyerek, yağlanmayı kolaylaştırmaktadır.

D vitamin düzeyinizi mutlaka ölçtürüp, eksikliğinde mutlaka doktor tarafından belirlenen miktarda takviye almanız gerekmektedir. Bol güneşli günleriniz olsun.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!