COVİD-19 VE BESLENME - Mine Çetiner

COVİD-19 VE BESLENME


Çin’in Wuhan bölgesinde 2019 Aralık ayının başında görülüp Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) tarafından resmi adı SARS-COV-2 (Şiddetli Akut Solunum- Koronavirüs-2) olarak belirlenmiştir. Türkiye’de Mart 2020’den beri hepimizin yakından tanıdığı Corona Virüs, üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubudur. Genel olarak, ateş, kuru öksürük ve ilerleyen durumlarda solunum güçlüğü gibi belirtileri olan bir hastalıktır. Bunlara ek olarak boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, ishal, kas- eklem ağrıları ve iştahsızlık görülebilir. Corona Virüs  Diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (tansiyon yüksekliği), akciğer hastalığı ( astım vb.) bulunan bireylerde  daha ağır ve  pnömoni (zatüre), akut solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği olan hastalarda daha ciddi klinik tabloların  görülmesine neden olabilir.

Yoğun bakım ünitesinde, enfeksiyon ve dahiliye  kliniklerinde ve tüm genel sağlık hizmetlerinde olduğu gibi beslenme tedavisinin SARS-CoV-2 mağduru hastalara yaklaşımın ayrılmaz bir parçasıdır. 20 Mart 2020’de DSÖ Genel Direktörü, bağışıklık sistemini korumak için yeterli beslenmede dahil olmak üzere uygun diyet ve yaşam tarzı önlemlerinin önemini vurgulamıştır. Solunum yolu enfeksiyonu riskini önleyecek veya hafifletecek ve genel bağışıklığı güçlendirecek stratejiler önemlidir. Yetersiz beslenme bağışıklık fonksiyonunu tehlikeye atabilir ve enfeksiyon riskini arttırabilir.

Peki bu süreçte nasıl beslenelim ?

  • Vitamin- Mineral gibi mikrobesin öğelerinin  bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkileri vardır, özellikle mevsim geçişlerinde de bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması için vitamin ve mineraller bizler için çok önemlidir. Bu süreçte meyve ve sebze tüketimimizi arttırmak faydalı olabilir.
  • İyi bağışıklık sistemi, özellikle A, D, C, E, B2 (Riboflavin), B6 (Piridoksin), B12 (Kobalamin) ve B9 (Folik Asit)  vitanminleri ve minerallerden demir, magnezyum, selenyum, çinko gibi mikrobesin öğeleri iyi bir şekilde dengelenmiş bir diyette gereksinimleri karşılayacak düzeyde bulunmakta ve vücutta başta bağışıklık olmak üzere birçok sistemde olumlu potansiyel etkileri vardır.
  • Genel olarak Covid-19 viral hastalık etkisinin yanı sıra herkeste kaçınılmaz bir sıkıntıya neden olurken, sosyal uzaklaşma ve evde kalma hem ruh halini hem de duyguları etkilebilir. Bu  depresyon, kaygı, yalnızlık ve sinirliliğe neden olabilir. Bu noktada iyi beslenmek, yeterli uyku, hem fiziksel hem de ruhsal olarak aktif kalmakta çok önemlidir. Bundan dolayı olabildiğince aktif olmak ev egzersizlerine yer vermek ve yeterli ve dengeli beslenme ile genel sağlığı korumakta fayda var.  

Sağlıkla kalın.

İnstagram Hesabım İçin TIKLA!

[email protected]

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI