Türkiye'nin En Büyük Meyve Bahçesi Siirt'te! Tam 34 Ülkeye İhracat Yapıyorlar

Siirt'in Kurtalan ilçesinde 230 dönüm arazide üretilen böğürtlenlerin hasadı başladı. Hasat edilen taze böğürtlenler 16, böğürtlenden elde edilen meyve suyu da Arap yarımadası ve Uzak Doğu'daki 34 ülkeye ihraç ediliyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Kurtalan ilçesine bağlı Yunuslar köyünde 230 dönüm üzerinde kurulan, Türkiye’nin en büyük tek parça halindeki böğürtlen bahçesinde hasat başladı.

Türkiye'nin En Büyük Meyve Bahçesi Siirt'te! Tam 34 Ülkeye İhracat Yapıyorlar

Hasat için bahçeye gelen Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, geçtiğimiz yıl 130 ton üretimin yapıldığı bahçeden bu yıl 150 ton üretim beklendiğini ifade ederek, “Bugün burada gerek ilimiz, gerek ülkemiz için gurur duyduğumuz meyve bahçelerinden bir tanesindeyiz. Türkiye’nin en büyük bahçesinde 230 dönüm alanda tek parça halinde böğürtlen üretimi yapılmaktadır. Bu, Türkiye’nin en büyük böğürtlen bahçesidir. Burada 2020 yılında 80 tonun üzerinde, 2022 yılında 130 ton ürün elde ettik. Bu yılda 150 civarında bir üretim beklemekteyiz. Burada yapılan üretimin en büyük özelliklerden bir tanesi, yapılan üretimin büyük miktarının Uzakdoğu’ya ihraç edilmesidir. Bu sebepten dolayı katma değeri yüksek, değerli bir meyve çeşididir. Biz ilimizden bu denli katma değeri yüksek meyve üretimini yaygınlaştırarak hem ekonomimize hem ihracatımıza hem de istihdama katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

 

‘14 ÇEŞİT BÖĞÜRTLEN ÜRETİYORUZ’

Arazisinde 14 çeşit böğürtlen ürettiğini belirten bahçe sahibi Mehmet Sabit Ceylan, “Biz bu bölgede adaptasyonuyla ilgili denemelerine devam ettiğimiz 14 çeşit böğürtlenle iştigal ediyoruz. Buradan şuan da taze meyve, donuk meyve ve meyve suyu konsantresi üretimini pazara sunuyoruz.

Bütün ulusal marketlere taze olarak ve yurt dışında Uzakdoğu ve Arap Yarım Adasına taze ürün olarak uçak kargo marifetiyle ihracatlarını gerçekleştiriyoruz.  Türkiye’nin en büyük tek parça böğürtlen bahçesi olarak 230 dönüm alanda üretim yapmakla ilgili bir kapasiteye ulaşmamız sebebiyle en büyük bahçe vasfını kazandık.

Türkiye'nin En Büyük Meyve Bahçesi Siirt'te! Tam 34 Ülkeye İhracat Yapıyorlar

Şuan itibariyle taze meyve ihracatında Arap Yarım Adasında, Dubai, Kuveyt, Arabistan, Yemen, ülkelerine gidiyor. Uzak Doğuda, Singapur, Malezya, Maldivler gibi ülkelere uçak kargo marifetiyle ihracatımızı yapıyoruz. Taze ürün haricinde, meyve suyu ihracatından toplamda şuan 34 ülkeye meyve suyu ürünleri olarak buradan elde ettiğimiz ürünleri ihraç ediyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN