TL eriyor Dolar yükşelişte

Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından 17,30'a kadar yükseldi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Dünyada başta Fed olmak üzere merkez bankalarının attıkları adımlar resesyon endişelerini artırdı.

Dolar endeksinin 107,0 seviyesini aşarak son 20 yılın en yükseğine çıkması küresel piyasalarda risk iştahını da azalttı.

Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından 17,30'a kadar yükseldi.

Euro/TL ise 17,71'in altında işlem görüyor.

Dolardaki küresel harekete ek olarak yurt içinde enflasyonun yüzde 78’i aşması ve faiz farkından dolayı TL'deki reel kaybın da rekor seviyeye çıkması kurdaki yükselişi destekliyor. 24 Haziran'da BDDK'nın adımlarıyla 16'ya doğru gerileyen fiyatta bu hafta yeniden 17,25 üzeri hareketler yaşanıyor.

STERLİN, İSTİFA HABERLERİNE NASIL TEPKİ VERDİ?

Sterlin cephesinde ise dolar baskısı ile yaşanan düşüş, bu hafta İngiltere hükümetinden gelen istifaların da etkisiyle hız kazandı. Sterlin/dolar paritesi bu hafta 1,19'un altına indi ve Mart 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Sterlin bugün, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifa edeceği haberinin ardından ralli yaptı.

İngiltere'nin para birimi haberin ardından dolar karşısında yüzde 0,6 artışla 1,1994’ten işlem gördü. FTSE 250 endeksi yüzde 0,9 yükseldi.

FED'DEN FAİZ ARTIŞ MESAJI

Amerikan Merkez Bankası, son toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı. Tutanaklarda, yüksek enflasyon baskısının sürmesi halinde daha yüksek faiz artışının mümkün olabileceği belirtildi.

Fed yetkilileri tutanaklarda geçen ay, yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için faiz oranlarının daha uzun süre yükselmeye devam etmesi gerekebileceği konusunda anlaştılar.

Yetkililer tutanaklarda, merkez bankasının enflasyonu kontrol etme konusundaki güvenilirliğini sürdürmenin çok önemli olduğuna da vurgu yaptı.

Veri gündeminde ise bugün yurt içinde para ve banka istatistikleri, yurt dışında ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, ADP özel sektör istihdamı ve dış ticaret dengesi verileri öne çıkıyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN