Siirtli Hemşerimiz 4 Milyon 723 Km Yol Giderek, 50 Ülke ve 400 Şehir Dolaşarak Abdulkadir Geylani Hz.'nin Eserlerini Araştırdı

İlimiz Kurtalan nüfusuna kayıtlı hemşerimiz Prof Dr. Muhammed Fadıl Geylani, atası Şeyh Abdülkadir Geylani Hz.'nin eserlerini ortaya çıkarmak için 45 yılda, 4.723 milyon km yol yaptı, 50 ülke, 400 şehri gezdi. Bu şehirlerde bulunan resmi ve özel kütüphanelerdeki kütüphanelerde incelemeler yaptı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Halen ABD’de iki ayrı üniversitede tasavvuf anabilim dalı başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Geylani, Siirt 8. Kitap Fuarına katılarak kitapseverlerle bir söyleşi yaptı.

Vali ve Belediye Başkan Vekili Dr.Kemal Kızılkaya’nın da takip ettiği söyleşide Prof.Dr.Geylani, yaptığı araştırmalar ve Şeyh Abdülkadir Geylani Hz.’nin görüşleri ve eserleri hakkında bilgiler verdi.

Şeyh Abdülkadir Geylani Hz.’nin eserlerini 45 yıldan beri araştırdığını belirten Prof. Dr. Geylani: “45 yıldan beri dedem Abdülkadir Geylani Hz.’nin eserlerini araştırıyorum. Bu süre içerisinde 50 civarında ülke ve 400 civarındaki şehri gezerek, buralardaki resmi ve özel kütüphanelerdeki el yazması eserleri inceledim. Bu incelemeler sonucu 120 bin civarında el yazması eseri elektronik ortamda edindim” diyerek, Şeyh Abdülkadir Geylani Hz.’nin eserlerinin sayısı konusunda çeşitli rivayetler olduğunu söyledi.

Eser sayısını bine kadar çıkaran görüşler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Geylani, “Bu eserleri araştırıyor ve Geylani İlmi Araştırmalar Merkezi aracılığıyla Arapça ile Türkçe basımlarını yapıyoruz. Bugüne kadar 32 eserin basımını gerçekleştirdik. Geylani Hz.’nin eserleri arasında tefsir, fıkıh alanındaki eserlerin yanı sıra, astronomi ve jeoloji gibi pozitif bilim alanlarında yazılmış eserleri de bulunuyor” dedi.

Prof. Dr . Geylani, Şeyh Abdülkadir Geylani Hz.’nin 91 yıllık ömrünü ilim ve irşatla geçirdiğini belirterek, ömrünün son günlerinde vasiyetini soran evlatlarına da “ ilim, ilim, ilim” diye tavsiyede bulunduğunu sözlerine ekledi.

Söyleşinin ardından söz alan Vali Dr Kızılkaya, Prof. Dr. Geylani’ye söyleşi ve kitap fuarına katılımlarından dolayı teşekkür ederek, Siirt Battaniyesinden yapılmış bir heybe içerisinde İbrahim Hakkı Hz.’nin Marifetname adlı eserini hediye etti ve onu bundan sonra da düzenlenecek olan kitap fuarlarında Siirt’te görmek istediklerini belirtti.
Prof Dr. Geylani de, kendi yazdığı Nehrul Kadiriye isimli eserini hediye etti.

Kitap fuarında Şeyh Abdülkadir Geylani Hz.’nin Arapça ve Türkçe eserleri de sergilendi.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN