Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Memleketimiz Siirt, misafirlerine yılın her döneminde çeşitli gezilecek yer seçeneği ile birlikte güzel anlar vaat etmektedir. Şehri ziyaret ettiğinizde sizler de onlarca farklı doğal güzelliği ve tarihi yeri görmek isteyebilirsiniz. Tüm bunları yaparken mola verdiğinizde Siirt'in yöresel yemeklerini tadarak tatilinizi çok daha unutulmaz bir hale getirebilirsiniz. Şehrin mutfağı bir hayli gelişmiş bir mutfaktık. Et yemeklerinden lezzetli ve değişik pilavlara kadar çeşitli yemekleri bulabileceğiniz bu mutfakta lezzetli tatlı çeşitleri de bulunmaktadır.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Siirt mutfağı, bölgenin en lezzetli yemeklerine sahip olan mutfaklardan biridir. Bölgeye gittiğinizde sizler de bu güzel yemekleri pek çok farklı restoranda tatma şansına sahipsiniz. Siirt’in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.

Büryan Kebabı

Siirt’in sembolik yemeklerinden biri olarak dikkat çeken Büryan, aynı zamanda en meşhurlarındandır. Şehri ziyaret ettiğinizde pek çok restorana giderek bu güzel kebabı yeme şansınız bulunmaktadır.

Yalnızca Siirt’te değil; Türkiye’nin pek çok noktasında keyifle yiyebileceğiniz bu yemeğin ünü şehrin sınırlarını çoktan aşmıştır. 2 – 3 metre derinlikteki bir kuyuda üzeri çamur ile kapatılarak pişirilen bu kebap, yapımı bir hayli zahmetli yemeklerdendir. Herhangi bir sos olmadan, yalnızca tereyağı ile pide üzerinde servis edilen bu kebap, görüntüsü ve lezzeti ile deneyenleri adeta kendine aşık etmektedir. Genellikle yazın hazırlanan bu yemek, Siirt’e gelen misafirlerin gözdelerinden biri halindedir. Evde yapılması mümkün olmayan bu yemeği, Büryan Kebabı yapan bir yerde denemelisiniz.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Siirt Kitel

Zengin bir mutfağa sahip olan Siirt’in en önemli yemeklerinden olan Kitel, bölgenin yöresel köftesidir. Akdeniz ve Güneydoğu’da yapılan içli köfteye benzetilse de yediğinizde Siirt Kitelin farklı bir tat olduğunu görebilirsiniz.

Köftelik bulgurdan hazırlanan Siirt Kitel, incecik hamurun içine katılan kıyma, soğan ve reyhan ile hazır hale getirilmektedir. Hazırlanan iç ince açılan hamur ile kapatılır ve daha sonra pişirilir. Ağır bir yemek olan Siirt Kitel bir ana öğün olduğundan yerken başka bir yemeğe ihtiyacınız olmayacaktır.

Kitel yemeği genellikle evlerde yapılmaktadır. Yöresel yemekler hazırlayan dükkanlarda da bu güzel yemeği bulma şansınız bulunmaktadır.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

 

İsmeket Köfte

Siirt’in yöresel lezzetlerinden bir diğeri olan İsmeket köfte, mutlaka tatmanız gereken diğer lezzetlerdendir. Bu ilginç köftesini yiyerek sizler de tatilinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Yağsız kıyma, bulgur, haşlanmış patates, yumurta ve soğan gibi malzemeler ile birlikte hazırlanan ve kızgın yağda pişirilen İsmeket köftesi, yapılışı ve lezzeti ile en sevilen köftelerdendir. Sokaklarda da sık sık tüketilen bu sebze köftesini sizler de çeşitli restoranlarda ve ev yemekçilerinde tadabilirsiniz.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Arap Dolması

Lezzetli bir iç ile birlikte hazırlanan Arap Dolması, listenin en lezzetli yemeklerinden biridir. Siirt’e gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken bu lezzet, zeytinyağı ile birlikte servis edilmektedir.

Kuru patlıcan ve kuru biber ile birlikte yapılan Arap Dolması, kıymalı veya zeytinyağlı pirinç ile doldurulmaktadır. Pirincine asma yaprağının da eklendiği bu dolma, lezzeti ile turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Siirt’te evlerin büyük bir bölümünde pişirilen bu dolma, kuru patlıcan ve biber sevenler için en ideal tercihlerden biri olacaktır.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Perde Pilavı

Anadolu’nun en ünlü lezzetlerinden olan Perde Pilavı, kendisine zengin Siirt mutfağında da genişçe bir yer bulmaktadır. Oldukça zahmetli bir yemek olan Perde Pilavına menüsünde büryan kebabı olan restoranların tümünde ulaşabilirsiniz.

Siirt kültüründe evlere gelen özel misafirlere ikram edilen Perde Pilavı, dıştan bakıldığında böreğe benzemektedir. Börekten çok daha bol bir iç harca sahip olan pilavda kızartılmış kekik veya tavuk eti, et suyu, badem, çam fıstığı, pirinç ve çeşitli baharatlar kullanılmaktadır. İç hazırlandıktan sonra tencereye yufka şeklinde sıvanmış bir hamur ile konulan ve üzeri yine hamurla kapatılan Perde Pilavı, piştikten sonra tabaklara börek gibi dilimlenerek servis edilmektedir.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Zerfet

Alışılmış tatların dışında bir yemek olan Zerfet, içindeki malzemeler ile birlikte son derece ilginç bir tattır. Bu özel yemeği yemek adına sizler de yöresel yemekler hazırlayan restoranlara gidebilirsiniz.

Zerfet, şeker, sarımsaklı yoğurt ve baharatların bir arada olduğu son derece ilginç bir yemektir. Büyükçe hazırlanmış bir ekmek fırından çıkartıldıktan sonra ortası oyulur ve kenarları ile altı bırakılır. İçine yoğurt, yağ ve toz şekerden oluşan bir sos dökülür. Klasik yemeklerden sıkılmış olanların tatmak isteyeceği son derece ilginç bir yemek olan Zerfet, Siirt’e özel en leziz yemeklerden biri olarak dikkat çekmektedir.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Bumbar

Bir diğer adı mumbar olan bu yemek, Adana’nın Şırdan yemeği ile birlikte sakatatlar arasında kendisine genişçe bir yer bulmuştur. Bu yemek, sakatat sevenlerin mutlaka yemesi gereken bir lezzettir denebilir.

Yöre halkının toplanıp sıklıkla Siirt’te Bumbar yediğini de söylemek gerek. Görüntüsü, yemeğin tadını bilmeyenlere, bir önyargı oluştursa da lezzeti ile damaklarda apayrı bir tat bırakmaktadır. Kirece yatırılıp iyice temizlenmiş olan kalın bağırsakların içine pirinç veya bulgur ile harç doldurulur. İç harca isteğe göre kıyma da eklenebilir. Bu sakatat yemeği haşlanır ve ortaya gerçekten çok lezzetli bir yemek çıkar. Bu yemek, sakatat yapan restoranların büyük bir bölümünde bulunmaktadır.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Kiftel Leben

Yoğurtlu köfte adı ile de bilinen Kiftel Leben, Siirt’e özgü yemeklerden biridir. Bulgur ile yapılan bu yemeği sizler de yöresel yemekler hazırlayan restoranların büyük bir bölümünde tadabilirsiniz.

Köftelik bulgur ile hazırlanan hamurdan ufak parçalar koparılır ve şekil verilir. Kaynamış suda haşlanan ve süzülen bu yemeğin üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Kızgın yağ, nane ve pul biber ile hazırlanan bir sos ile servis edilen bu leziz yemek, hem sofralarda hem de damaklarda apayrı bir yere sahiptir. Siirt’te farklı bir şekilde hazırlanan bu yoğurtlu köfteyi sizler de şehre gittiğinizde mutlaka tatmalısınız.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Mihr Çorbası

Siirt mutfağının en sevilen çorbalarından olan Mihr Çorbası, ev yemekleri ve yöresel yemekler yapan restoranlarda sofralara konmaktadır. Bu yemek, Siirt mutfağına ilgisi olanların mutlaka tatması gereken lezzetlerdendir denebilir.

Siirt mutfağının çorba kültürünün en önemli ürünlerinden biri olan Mihr Çorbası, yoğurtlu çorbaların belki de en güzelidir denebilir. Nohut ve buğdayın bulunduğu çorba, doyuruculuk anlamında da sevilen seçeneklerdendir. Geceden ıslatılan bulgur haşlanır ve nohutlar da haşlanıp buğdaylara katılıp kaynatılır. Sonrasında yoğurt çorbanın suyu ile iyice çırpılır ve ayran kıvamına geldiğinde çorbaya eklenir. Tavada ısıtılan yağ, pul biber ile kavrulur ve çorbanın üzerinde gezdirilir. Ardından Mihr Çorbası, yenmeye hazırdır. Bu çorbayı bol ekmek ile yiyeceğinizden emin olabilirsiniz.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Pırtike Çorbası

Siirt’in en lezzetli çorbalarından olan Pırtike Çorbası, her yiyenin tekrar tekrar yemek istediği bir yöresel yemektir. Pırtike Çorbası içmek isteyenlerin, şehirdeki ev yemekçilerine gitmeleri onlar için yeterli olacaktır.

Pırtike Çorbası, aslında bir ıspanak çorbasıdır. Mevsiminde toplanan taptaze ıspanakların salça, pirinç, sumak ve domates salçası ile birleştirilerek hazırlandığı bu çorbaya nohut da eklenmektedir. Bu güzel çorbayı midesi hassas olanlar çok fazla tercih etmese de Siirt’te sofralarda kendisine genişçe bir yer bulmaktadır. Pirinç ve ıspanak ile hazırlanan bu çorbanın yapımında iri sumak da kullanılmaktadır. 2 litre sıcak suya yıkanan pirinçler ve baharatlar katılır. Çorba hazır hale geldikten sonra keyifli bir şekilde yenir.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Aside Tatlısı

Siirt mutfağının en sevilen tatlılarından olan Aside Tatlısı, hem hafif hem de kolayca hazırlanan bir tatlıdır. Aside Tatlısı, özellikle ağır yemeklerden sonra yenen bir tatlı olarak dikkat çekmektedir. Sizler de kolayca hazırlayarak bu tatlıyı yiyebilirsiniz.

Her evde bulunan un, yağ ve şeker ile hazırlanan bu lezzetli tatlı, akşam yemeklerinin ardından keyifle tadılmaktadır. Un mis gibi tereyağı ile birlikte kahverengi olana kadar kısık ateş üzerinde kavrulur. Ayrı bir tencerede un ile eşit miktarda ağda hazırlanır ve bu ağda kavrulmuş olan una eklenip el ile şekil verilir. Kıvamı ile ilgi çeken bir tatlı olarak dikkat çeken Aside Tatlısı, fıstık tozu ve ceviz ile birlikte servis edilir.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Gebole

Siirt’te yemeklerin ardından yenen en önemli tatlılardan olan Gebole, ağzınızı tatlandıracak bir lezzettir. Gebole tatlısı, pastanelerde ve tatlıcılarda rahatlıkla bulabileceğiniz bir tatlıdır.

Yiyen herkese enerji veren Gebole tatlısı, Siirt evlerinin büyük bir bölümünde hazırlanmaktadır. Pekmezli bir muhallebi olarak dikkat çeken Gebole tatlısı, fiyat olarak da bir hayli uygundur. Un, süt ve pekmez ile hazırlanan bu tatlıya isteğe göre ceviz de eklenmektedir. Kavrulan una eklenen süt ve ceviz, Gebole’yi müthiş bir lezzet haline getirmektedir. Özel bir servis kasesi ile birlikte masalarda kendisine yer bulan Gebole’yi sizler de mutlaka tatmalısınız.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

İmçerket

Siirt’te efsane bir lezzet olan İmçerket, hafif bir tatlı olarak dikkat çekmektedir. Katmere benzeyen yapısı ile sofralarda kendisine yer bulan İmçerket, şekerli ve atıştırmalık bir tatlıdır denebilir.

Yağda kızartılan katmer hamuru, şekere batırılır ve servis edilir. Çıtır çıtır bir şekilde servis edilen bu tatlının son derece hafif olduğu da söylenebilir. Yumurta, un ve yoğurt kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur. Çok az miktarda tuz eklenen bu hamur yaş bez altında, küçük parçalar halinde kesilir. Soğutulduktan sonra toz şeker ile birlikte servis edilen bu tatlı, pudra şekeri ile de nefis bir tat haline gelmektedir.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

Varakkaak

Siirt’in zengin mutfağının bir diğer tatlısı olan Varakkaak, ilginç ismi ile de dikkat çekmektedir. Şekersiz hazırlanan bir tatlı olan Varakkaak genellikle evlerde hazırlanan özel bir lezzettir.

Normal sertlikte hazırlanan hamurun yufka şeklinde hazırlanıp kurutulması ve su ile birlikte kaynatılıp pekmez ile birleştirilmesi ile hazırlanan bu tatlı, üzerine eklenen ceviz ile birlikte servis edilir. Tatlıda şeker yoktur çünkü tatlı pekmez Varakkaak’ı yeteri kadar tatlandırmaktadır. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir tatlı olan Varakkaak, özellikle ağır yöresel yemeklerin ardından mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdendir. Ceviz ve fıstık ile birlikte servis edilen bu özel tatlı, sizleri apayrı bir seviyeye taşıyacaktır. Evinizde yapmaktan üşendiğiniz bu tatlıyı sizler de pastane ve tatlıcılara giderek bulma şansına sahipsiniz. Varakkaak tatlısını uygun fiyatlara alma şansınız bulunmaktadır.

Siirt'te Mutlaka Yemeniz Gereken Meşhur Yemekler

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN