Siirt'te 'Multiparametrik Prostat MR' ile prostat kanseri erken dönemde tespit ediliyor

SİİRT Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kazandırılan Multiparametrik Prostat MR görüntüleme yapabilen cihaz sayesinde, prostat kanseri erken dönemde tespit ediliyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Prostat kanserini tespit etmek için uygulanan prostat biyopsi işlemi öncesi şüpheli kanser alanlarının tespit edildiği Multiparametrik Prostat MR görüntüleme işlemi, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kazandırılan cihaz sayesinde yapılmaya başlandı. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Artı Siirt (@artisiirt)'in paylaştığı bir gönderi

Siirt'te 'Multiparametrik Prostat MR' ile prostat kanseri erken dönemde tespit ediliyor

Prostat kanserinin teşhis edilmesinde kullanılan detaylı bir tanı tekniği olan Multiparametrik MR görüntüleme cihazı ile birlikte hastaların il dışına sevklerin azalacağını belirten Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Polikliniğinde görevli Doç. Dr. Emrullah Durmuş, “Biz daha önce bunun tanısını biyopsilerle koyuyorduk ama bu cihaz sayesinde gereksiz biyopsilerden kaçınmış olacağız. Bir de tümörün tam yerini tespit edip daha net bir tanı koyma imkanı elde ediyoruz. Multiparametrik MR sayesinde erken tanıyı yakalayarak çok ciddi tedaviler uygulayabiliyoruz. Prostat kanseri, Türkiye’de akciğer kanserinden sonra görülen en çok kanser türü. Dolayısıyla her erkeğin de bu yönden kendisine dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun da tanısını PSA, rektal muayene, arada kaldığımızda biyopsilerle yapıyorduk. Multiparametrik MR’ı çekerek erken tanıyı yakalayarak çok ciddi tedaviler uygulayabiliyoruz” dedi.

Siirt'te 'Multiparametrik Prostat MR' ile prostat kanseri erken dönemde tespit ediliyor

’PROSTAT KANSERİ ŞİKAYET VERMİYOR, 45 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLERİN DOKTORA GÖRÜNMESİ GEREKİYOR’

45 yaş üstü tüm erkeklerin mutlaka bir doktora görünmesi gerektiğini söyleyen Üroloji Polikliniğinde görevli Op. Dr. Aykut Koç ise, “Mevcut MR’ımızın birkaç teknik özelliğini değiştirerek, gerçekleştirdik. Bu tetkiktin burada gerçekten yapılabildiğini gördük. Bunun için çok mutluyuz. Hastalara gerçekten bir hizmet olduğunu düşünüyoruz. Böylelikle prostat kanserinde erken tanı ve ameliyat sürecinde gereksiz biyopsileri azaltmak yönünde bu tetkikin çok büyük bir yararı olduğunu biliyoruz. 45 yaş üstü bütün erkek hastalara kanser şikayet vermediği için tarama amaçlı, kan testi ve parmakla rektal tedavi için bize başvurmaları gerektiğini söylüyoruz. Çünkü bu kanser şikayet vermiyor. Ama ailenizde prostat kanseri öykünüz varsa, amcanızda, babanızda varsa o zaman daha da erken yani 40 yaşından sonra alarm halinde olmamız gerekiyor ve erkenden başvurmamız gerekiyor” diye konuştu

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN