Siirt'te 'Küçükbaş Hayvan Sperma Payetleme Birimi'nin Temeli Atıldı

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt Üniversitesi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Dicle Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yapılacak "Küçükbaş Hayvan Sperma Payetleme Birimi"nin temeli atıldı.

Başur Köprüsü mevkiinde gerçekleşen temel atma töreninde konuşan Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, bölgelerin sosyal ve ekonomik yapılarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla gelir getirici yatırım ve projelerin birer birer hayata geçirildiğini belirtti.

Vali Hacıbektaşoğlu, şöyle dedi:

"Tek ve ilk olma özelliği taşıyan, sperma payetleme merkezinde üretilecek yüksek verimli kültür ırkı saf tekelere ait dondurulmuş spermaları ihtiva eden payetler, başta Siirt olmak üzere tüm bölge ve ülke keçi yetiştiriciliğinin ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabilecek kapasiteye sahip olacaktır. Bu çerçevede payetleme merkezinin ilimizde kurulması, hem bölgesel kalkınmada itici güç olacak, hem de üreticilerimizin gelir seviyesini artırmaya yönelik bir hedefimizi de gerçekleştirmiş olacağız. Payetleme merkezi, sektörel olarak bölgesel istihdama önemli katkılar sunmakla birlikte proje tam kapasite olarak faaliyete geçtiğinde ülkemizin küçükbaş hayvan sperma payetleme ihtiyacının yüzde 20'sini karşılaması öngörülmektedir."

"Siirt’i hayvancılıkta merkez haline getirecek"

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay da merkezin temel atma töreninin oldukça anlamlı olduğunu ve Siirt'in hayvancılıkta merkez haline geleceğini belirterek, "Siirt Üniversitesi'nin Türkiye’de bir ilk olacak, küçük baş hayvancılığın hacmini ve verimliliğini büyük ölçüde artıracak, Siirt’i hayvancılıkta merkez haline getirecek." dedi.

SİÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ise temeli atılan tesisin dünyada sadece 5 ülkede var olan bir tesis olduğuna ifade ederek "Ülkemizde büyükbaş hayvanlarla ilgili böyle işletmeler mevcut ama küçükbaş hayvanlarla ilgili böyle bir yapı ne kamuda ne de özel sektörde var." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmalardan sonra kurban kesimi ve butona basılmasıyla temel atma töreni gerçekleştirildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN