'Siirt'te KPSS'de Yüksek Puan Alanlar Mülakata Takıldı' Haberimiz Meclis Gündeminde

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı'nda istihdam edilmek üzere personel alımı için başlatılan sürecin sonunda KPSS puanı yüksek adayların mülakatla elenmesine ilişkin Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan Meclis'e soru önergesi verdi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı ile Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde istihdam edilmek üzere personel alımı için başlatılan sürecin sonunda KPSS puanı yüksek adaylar mülakatla elenmesi iddiaların aydınlatılması için Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ'ın cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

'Siirt'te KPSS'de Yüksek Puan Alanlar Mülakata Takıldı' Haberimiz Meclis Gündeminde

Bakırhan'ın, Bakan Göktaş'a şu soruları sordu:

Türkiye’de 21 yıl önce kamuda siyasi kadrolaşmanın önüne geçmek, liyakate uygun olacak şekilde atamaları gerçekleştirmek adına Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) uygulamaya konulmuştu. Fakat geldiğimiz aşamada KPSS sınavından sonra yaygın bir şekilde uygulanan mülakat sistemi liyakatin değil torpilin ve kayırmacılığın geçerli olduğunu her gün gözler önüne seriyor. Uzun zamandır yapılan sınavlar ve mülakatlarda yaşanan usulsüzlükler ve bu yollar ile yaşanan siyasi kadrolaşma vatandaşların kurumlara ve işe alımlarda yapılan sınavlara olan güvenini derinden sarsmaktadır. Bu durumda kamuoyunun vicdanı derinden yaralamaktadır. KPSS’de alanında çok yüksek puan alanların mülakat sınavlarıyla haklarının her gün gasp edildiğine şahit oluyoruz. Mülakat sınavında yaşanan hak gaspının son örneği ise Siirt’e yaşanmıştır.

Siirt Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı ile Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde istihdam edilmek üzere personel alımı için başlatılan sürecin sonunda KPSS puanı yüksek adayların mülakatla elendiği basına yansımıştır. İlanda başvuru için belirlenen şartlar arasında KPSS'den "70" ve üzeri puan alan adaylardan en yüksek puan alan adaylar sıralanarak kadro sayısına göre alım yapılacağı belirtilmesine rağmen 70 puan üstü alan adayların elendiği, 70 puan altında alan adayların atandığı belirtilmektedir. 

Bu bağlamda;

  1. Bakanlığınız Siirt Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığında yaşanan personel alımından haberdar mıdır? Haberdar ise mülakat da yaşanan torpil iddialarına ilişkin başlatmış olduğu bir soruşturma mevcut mudur? Mevcut ise soruşturma ne aşamadadır? Soruşturma başlatılmamış ise herhangi bir idari işlem başlatılacak mıdır? 
  2. Siirt Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı bünyesinde istihdam edilmek istenen kişilere ilişkin KPSS’de 70 puan ve üzeri alan adaylardan en yüksek puan alan adaylardan aşağıya doğru sıralanarak alım yapılacağı belirtilmiştir. Fakat personel alımında yüksek puan alan kişilerin yerine daha düşük puan alan kişilerin işe alınmasının nedeni nedir?
  3. Siirt Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Başkanlığına başvuran ve puanı yüksek olan bazı adayların mülakat dan da başarılı olmalarına rağmen elenmelerinin nedeni nedir?
  4. Siirt Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Başkanlığı bünyesinde yapılan mülakat sınavı kayıt altına alınmış mıdır? Alınmış ise tespit edilen bir hukuksuzluk var mıdır? Alınmamış ise neden kayıt altına alınmamıştır?
  5. Anayasa’nın Kamu Hizmetlerine Girme Hakkı başlıklı 70’inci maddesi gereği, her yurttaş kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilmez. Mülakat sonuçları Anayasa 70’inci maddenin ihlali değil midir?
  6. Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçilmeleri halinde kamuda mülakatın kaldırılacağını açıklamıştı. Ancak seçim sonrası kamu kurumlarının sözlü sınav ve mülakat benzeri uygulamalarının devam etmesinin nedeni nedir?

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Siirtli | 13 Haziran 2023 08:43

    Alımlar iptal edilip, puan sıralamasına göre alım olması gerek, aksi halde il müdüründen sorumlulara kadar araştırılması lazım

BUNLARA DA BAKIN