Siirt Çetin Baraj Gölü'nde Su Kalitesi Analiz Edildi! İşte Ortaya Çıkan Değerler...

Siirt Çetin Baraj havzasında balık yetiştiriciliği amaçlı su kalitesinin durumunun belirlenmesi için analiz çalışmaları sürüyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Siirt il sınırlarında, Uluçay ve Büyükdere üzerine kurulu yaklaşık 12 km2 alana sahip Çetin HES Baraj Gölünde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü su ürünleri teknik personellerinin katılımıyla ilki 24 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen 11 Ekim 2023’te ikinci aşaması tamamlanan gölü temsil edecek şekilde seçilen 3 istasyonda mevsimsel olarak çalışma gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen bu çalışmada; Çetin Baraj Gölü’nün su kalitesinin trofik durum indeksleriyle belirlenmesi amaçlanmış olup çözünmüş oksijen içeriği, toplam fosfor (TP), Secchi derinliği (SD), klorofil-a (Chl-a) ve toplam azot (TN) analizleri gerçekleştirildi.

Göllerin trofik durumlarının belirlenmesinde klorofil-a, toplam fosfor ve Secchi derinliği, toplam azot, çözünmüş oksijen parametrelerinden yararlanılmaktadır. Bu parametrelerin indeks değişkenleri linear regresyon modeli tarafından birbirleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu değişkenler kullanılarak göl suları verimlilik açıdan sınıflandırılabilmekte olup yapılan çalışmalar doğrultusunda baraj gölü suyunun balık yetiştiriciliği için uygun olup olmadığı tespit edilebilecektir.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN