Seçim sonrası neler bekleniyor? Yabancı basın Merkez Bankası'nın faiz artışını böyle yorumladı

Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında sürpriz yaparak seçim öncesinde politika faizini 500 baz puanlık artırması dış basında geniş yankı buldu. İşte yabancı basın kuruluşlarının faiz artışına ilişkin analizleri...

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü faiz artışı kararı yabancı basında da kendisine yer buldu.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Banka, faizi 500 baz puanlık artışla yüzde 50'ye yükseltti. Piyasadaki genel beklenti, seçim öncesi faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi.

Önde gelen yabancı basın kuruluşlarının faiz artışına ilişkin haberleri ise şöyle oldu:

BLOOMBERG

ABD'li finans ajansı Bloomberg' göre TCMB, seçimlerin hemen öncesinde alınan sürpriz kararla faiz oranlarını artırarak, lirayı desteklemenin aciliyetini gösterdi.

Beril Akman imzalı, "Türkiye, seçimden önce lirayı sabit tutmak için sürpriz bir şekilde faiz artırdı" başlıklı haberde, "Seçimden bu yana benimsenen ana akım yaklaşım, art arda sekiz faiz artırımıyla küresel yatırımcıların ilgisini çekmeye yetti.. Ancak geçen ay tüketici fiyatlarında yaşanan sürpriz artış dikkatleri yüzde 70'i aşma yolunda olan enflasyona çevirmişti" ifadelerine yer verildi.

Haberde, "Liranın daha hızlı değer kaybetmesi ve enflasyon görünümündeki bozulma, politika yapıcıların sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğini açıklamasından sadece iki ay sonra Merkez Bankası'nın elini zorlamış olabilir" ifadeleri yer aldı.

CNBC

ABD'li haber kuruluşu CNBC, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele ihtiyacının devam ettiğini öne sürerek politika faizini 45'ten yüzde 50'ye yükselttiğini belirtti.

Natasha Turak imzasıyla yer alan "Merkez Bankası, faiz artırımı döngüsünün sona ereceğine dair daha önceki ipuçlarına rağmen faiz oranını yüzde 50'ye yükseltti" başlıklı haberde, Türkiye'de yıllık tüketici fiyat enflasyonunun şubat ayında yüzde 67'ye yükseldiği hatırlatıldı.

Haberde,"Yüksek enflasyon bir ay önce sekiz aylık sancılı faiz artırım döngüsünün sona erdiğini belirten Merkez Bankası'nın sıkılaştırmaya dönmek zorunda kalabileceği endişelerini artırdı" ifadeleri yer aldı.

REUTERS

İngiliz haber ajansı Reuters, "Türkiye sürpriz bir hamleyle faiz oranını 500 puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı" başlıklı haberde, "TCMB kötüleşen enflasyon görünümünü gerekçe göstererek ve trendde önemli ve kalıcı bir düşüş oluşana kadar sıkı duruşu sürdürme sözü vererek beklenmedik bir şekilde faiz oranını 500 baz puan artırdı" ifadelerine yer verdi.

Haber seçim sonrasıan dair şu yorumlara yer verildi:

"Faiz kararı, AKP'nin İstanbul gibi kilit şehirleri geri kazanmaya çalıştığı ülke çapındaki yerel seçimlerden bir hafta önce alındı. Seçimden sonra daha sıkı bir maliye politikası uygulanması ve yıllardır süren hayat pahalılığı krizinin ardından ekonomik Türk halkının acılarının daha da artması bekleniyor"

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN