Rusya - Ukrayna Savaşı Siirt Pazarını Nasıl Etkiledi?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal hareketiyle birlikte Türk lirasının Dolar karşısında değer kaybetmesi ve döviz kurundaki artış, pazarda fiyat artışına neden oldu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Siirt Kapalı Semt Pazarı esnafları Rusya ve Ukrayna Savaşı nedeniyle sadece domates fiyatlarında bir fiyat düşüşünün olduğunu belirtirken diğer meyve ve sebze ürünlerinde bir fiyat artışı yaşandığını söyledi.

Semt pazarında esnaflık yapan Cumali Tarhan Ukrayna ve Rus savaşından dolayı artan akaryakıt fiyatları nedeniyle sebze ve meyvede bir fiyat artışının beklendiğini söyledi.

Haber

“Rusya Ukrayna Savaşının Tek Olumlu Tarafı Domates”

Tarhan, Rusya ve Ukrayna savaşı bizim halkımızda büyük bir tedirginlik yaratmış durumda. Millet korkuyor, yarının ne olacağından. Şu ana kadar zaten ürünler pahalıydı, Altın, dolar ve akaryakıttaki fiyat artışı nedeniyle daha da çok pahalı olmaya başladı. Ama savaşın sadece Türkiye’ye bir olumlu etkisi var Rusya’ya giden domatesin iç pazarda kalması nedeniyle domates fiyatının 15 Liradan 5 liraya gerilemesi oldu ama Akaryakıta gelen zamlarla birlikte tekrardan bir fiyat artışı yaşanacak pazarda. Rusya’da savaş var bu bizim milli paramıza çok etkisi oluyor ama en ilginç olan tarafı da bizim paramızın Rusya para birimi karşısında hala değer kaybetmesidir. Buna da söylenecek söz yok zaten.” dedi.

Haber

“Fiyatlarda yükseliş Var”

Rusya ve Ukrayna Savaşının, domates fiyatlarında düşüşe neden olduğunu belirten Naci Çelik ise konuşmasında, “ Bir hafta önce domatesin kilosu 10 lira iken bugün Rusya- Ukrayna savaşından dolayı ihracatın yapılamamasından kaynaklı bu fiyat 5 liraya kadar düşmüş durumda. 
Ama bugünlerde mazota gelen zam diğer sebze ve meyve fiyatlarında bir artışa neden oluyor. Akaryakıtın yükselmesi sebze ve meyve fiyatlarını çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü Adana ve Mersin’den gelen nakliye tırları 5-6 Bin Türk Lirası arasında bir fiyata gelirken akaryakıtın yükselmesi ile bu nakliye tırları 20 bin liraya geliyor, buda otomatikman sebze ve meyve fiyatlarına zam olarak yansıyor. 

Haber

“Son 20 yıldır ilk defa bu seviyede artış var”

“Savaş ister istemez fiyatların üzerinde etkili oluyor” diyen Naif Yılmaz, “savaş nedeniyle akaryakıttaki fiyatlar Türkiye piyasasını da etkilemeye devam ediyor. Sebze ve meyve zaten pahalı halkın alım gücüde ortada, ne yazık ki halk alamıyor. Bu savaş nedeniyle de bir artış bekliyoruz. Çünkü dışa bağımlı bir ülkeyiz gazda gıdada yüzde 30’luk bir Rusya’ya bağımlılığımız var buda ister istemez bir fiyat artışına neden olacak. Ama mart ve mayıs ayı gibi ihracatını yaptığımız domates ve salatalık gibi sera ürünlerinde ise belki bir düşüş gözlemleyebiliriz.

Haber

 

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Yetkin gözcü | 26 Şubat 2022 23:37

    Pazar esnafı mafya gibi bırakın indirimi bindirim var boş belediye boş zabıta

BUNLARA DA BAKIN