Peru'da 8 kişi öldü, 30 günlük OHAL ilan edildi

Peru'da Castillo yanlısı eylemlerde ölü sayısı 8'e yükseldi. Savunma Bakanlığı, 30 günlük OHAL kararını açıkladı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Latin ülkesi Peru'da ilan edilen OHAL, protesto eylemlerine çözüm olmadı. Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun 7 Aralık'ta görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protesto eylemlerinde ölü sayısı 18'e çıktı. Olaylarda 426 kişi de yaralandı.

Başta başkent Lima olmak üzere çok sayıda kentte sokaklara inen göstericiler polisle çatıştı. Ombudsman Ofisinden yapılan açıklamada, güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmada 216'sı polis, 210'u sivil toplam 426 kişinin yaralandığı, 18 kişinin de hayatını kaybettiği bildirdi.

GÖSTERİCİLER NE İSTİYOR?

Protestocular, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını, gözaltında bulunan Castillo'nun bırakılmasını, Kongre'nin kapatılmasını ve seçim takviminin bir an önce belirlenmesini talep ediyor.

Ne olmuştu?

Eski cumhurbaşkanı Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmişti. Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık'taki genel kurul toplantısında 6 aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla kabul edilmişti.

Kongre'de Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak 'kamu fonksiyonlarını gasbetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye çalışmak' gösterilmişti. Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etmişti. Boluarte, 11 Aralık'taki açıklamasında, bu siyasi çatışmanın ülke için sağlıklı olmadığına dikkati çekerek, "Birkaç gün içinde Kongreye erken seçim önerisini getireceğim. Cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır" ifadesini kullanmıştı.

Kongre'de önerinin kabul edilmesi halinde erken seçimin Nisan 2024'te düzenlenmesi bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN