PCR Testi Kimlere Zorunlu Olacak, Yaptırmayanlar Nerelere Giremeyecek Ve Hangi Hizmetleri Alamayacaklar?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Türkiye'de koronavirüs ile mücadele yeni bir döneme geçiş yapılıyor. Koronavirüs aşısı olmak istemeyenlere herhangi bir zorunluluk getirilmezken aşı olmayan vatandaşlardan bazı durumlarda PCR testi talep edilecek. Bu testin yapılması ise bazı alanlar ve hizmetler için zorunlu hale gelecek. 

PCR TESTİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

COVİD-10 virüsünün vücutta bulunup bulunmadığını gösteren en etkili yöntem son bilimsel verilere göre PCR testi. Bu testi yaptıranların virüse yakalanıp yakalanmadıkları tespit edilebiliyor. Dünya genelinde güvenilir bir test olan PCR testi Türkiye'de yaklaşık 1,5 yıldır uygulanıyor. Bu test, bazı alanlarda bulunmak ve hizmetlerden yararlanmak isteyen ve aşı olmayanlar için 6 Eylül 2021 Pazartesi tarihinden itibaren zorunlu hale geliyor.

PCR TESTİ KİMLERE ZORUNLU OLACAK?

Konser, tiyatro ve sinema gibi vatandaşların toplu olarak iştirak edecekleri etkinliklere katılmak isteyenlerden aşı olmamışlarsa PCR testi talep edilecek. Bu etkinliklere girişlerde vatandaşların HES kodu üzerinden sorgulama yapılacak. 

Yapılan sorgulamada aşı olanlara herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak. Aşı olmayan vatandaşların son 48 saat içerisinde yapılmış ve negatif sonuçlanmış PCR testlerine bakılacak. Bu test şartını yerine getirmeyenler etkinlik alanlarına sokulmayacaklar. 

PCR testi zorunluluğunun uygulanacağı bir diğer alan ise şehirlerarası toplu taşıma araçları olacak. Uçak, otobüs, tren gibi toplu ulaşım araçları ile şehirlerarası yolculuk yapmak isteyen vatandaşlar içerisinde aşı yaptırmayanlardan da PCR testi istenecek. Bu PCR testinin son 48 saat içerisinde yapılmış olması ve negatif sonuç vermesi gerekiyor.

Valilikler ve kaymakamlıklar tarafından kişilerin toplu halde bulundukları alanlarda da PCR testi zorunluluğu getirilebilecek. Bu konuda il veya ilçe Hıfzıssıhha Kurulları'ndan karar alınması yeterli olacak. 

Okullarda aşı olmayan öğretmenler veya diğer personellere de PCR testi zorunluluğu uygulanacak. Bu öğretmenler ve diğer personeller haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmak zorunda olacaklar. Ayrıca aşı olmayan üniversite öğrencileri ve üniversite çalışanları da PCR testi yaptırmak zorunda kalacaklar. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN