İkinci el otomobil piyasasına hükümet darbesi! Bu başlangıç, fiyatlar daha çok düşecek!

Otomobil sektöründe yaprak kımıldamıyor. Sıfır otomobil satışlarında rekorlar gelirken, ikinci elde herşey durmuş durumda. İkinci el otomobil fiyatları öyle ya da böyle düşmeye başladı. Fakat görünen o ki bu düşüş sadece ufak bir başlangıç. İşte konu ile ilgili tüm detaylar.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

İkinci el otomobil pazarındaki duraklama devri bitmek bilmiyor. Adeta yaprak bile kımıldamıyor. Türkiye’de otomobil pazarında fiyat düşüşleri hız kazandı. Bilindiği üzere 2020 yılından itibaren hem sıfır, hem de ikinci el otomobil piyasasındaki fiyatlar absürt bir şekilde artmaya başlamıştı. Hem de fiyatlar TL bazında değil dolar bazında artıyordu. Peki bu ne anlama geliyor?

Malum ülkemizde dolar yükseldiğinde otomobil fiyatları da yükselir. Bu normal karşılanabilir. Absürt olan durum ise yurt dışında sabit kalan fiyatların ülkemizde saçma bir şekilde yükselmesiydi. 2020’ye kadar yurt dışında X Dolar olan bir otomobil ülkemizde de X dolar + vergiler şeklinde satılıyordu. Peki sonra ne oldu?

Fırsatçıların ve stokçuların piyasa dengesin bozmasıyla birlikte ülkemizdeki otomobil fiyatları X dolar + Y dolar + vergiler şeklinde belirlenmeye başladı. Bu durum tüm dengeleri alt üst etti. Neyse ki hükümetin son müdahalesi ile herşey normale dönmeye başladı.

Hali hazırda sıfır otomobil fiyatları dahil, tüm piyasa yavaş yavaş olması gereken yere geri dönüyor. Şu anda enflasyon artmasına rağmen otomobil bayilerinde, bir önceki aya nazaran fiyatların düştüğünü görüyoruz. İkinci el pazarında ise tamamen farklı bir durum söz konusu.

İkinci el otomobil piyasasına hükümet darbesi! Bu başlangıç, fiyatlar daha çok düşecek!

Son müdahalelerin ardından ikinci el otomobil pazarında fiyatlar adeta tepe taklak oldu. Bazı otomobillerin fiyatında yüzde 25 ve üzerinde düşüşler meydana geldi. Peki hükümet tam olarak ne yaptı?

Öncelikle şunu belirtelim. Hükümet tarafından belirlenen 6000 km ve 6 ay süre sınırı fiyat düşüşlerinde önemli bir etki yapmadı.

Fiyatları asıl düşüren şey kredi musluklarının kısılarak, faizlerin arttırılması oldu. Bu şekilde piyasa yavaşladı. Otomobil bir yatırım aracı olmaktan çıkarıldı.

Hali hazırda 1 milyon TL’ye 40 bin TL aylık faiz veriliyor. Bu da insanları otomobil almak yerine parasını bankaya yatırmaya iten bir unsur oldu.

Sonuç olarak hükümetin darbesiyle birlikte otomobil fiyatları hızlı bir şekilde düşmeye başlamış oldu. Uzmanlar bu düşüşün özellikle 2024’ün ilk yarısında daha hızlı bir şekilde düşeceğini belirtiyorlar. Şimdilik bekleyip göreceğiz.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN