Erdoğan son seçimi olduğunu söylemişti! Bekir Bozdağ nasıl tekrar aday olabileceğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim' sözlerine TBMM Başkanvekili Bozdağ'dan açıklama: 'Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde yeniden aday olabilir.'

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘final’ açıklamasının ardından TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’dan yeni bir çıkış geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Bozdağ, Erdoğan’ın dördüncü kez aday olabileceğini belirterek Meclis’e yol gösterdi.

Erdoğan’ın Anayasa’nın hükmüne göre dördüncü kez aday olmasının anayasal hakkı olduğunu söyleyen Bozdağ paylaşımında, “Anayasaya göre, “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.” Ancak yine Anayasa’ya göre, “Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” ifadelerini kullandı.

Bozdağ’ın paylaşımı şöyle:

“Bu seçim, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi son seçimidir.

Zira Anayasaya göre, “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.”

Ancak yine Anayasa’ya göre, “Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.”(Anayasa,116/3)

Anayasa’nın bu hükmüne göre, TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü defa Cumhurbaşkanı Adayı olması anayasal hakkıdır.

Yarınlar ne getirir, bilinmez. Belki de vakti gelince TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alarak, Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir. Yarın ola, hayr ola. Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler…”

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından düzenlenen 7. Gençlik Buluşması öncesinde vakfın 81 il temsilcisiyle bir araya gelmiş ve burada 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili açıklamalar yapan Erdoğan, daha önceki seçim dönemlerinden bu yana gelenek haline getirdiği bir veda konuşması yapmıştı.. Erdoğan, “Benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim ama buradan çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak” demişti.

‘YENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATALIM’

“Ardı arkası kesilmeyecek şekilde çalışmalarımı sürdürüyorum. Adeta nefes almaksızın koşturuyoruz. Çünkü benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim ama buradan çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak. Onun için de hazırlıklarımızı buna göre yapıp, adımı da buna göre atmamız lazım ki çok farklı bakanlara karşı gereken cevabı istiyoruz ki 31 Mart akşamı verelim. 1 Nisan’dan itibaren de yeni bir dönemi inşallah başlatalım.”

BU İLK ‘SON’ DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu benim son seçimim” açıklamasının ardından sosyal medya da 2009 ve 2012 yılında söylediği sözler dolaşıma girmişti..

2009: Erdoğan, 12 Ağustos 2009 tarihinde, başbakanlığı döneminde “AK Parti Rize İl Danışma Toplantısı”nda yaptığı konuşmada ”2011 Allah ömür verirse benim son milletvekilliği adaylığımdır. Biz tüzüğü yazarken, her şeyi enine boyuna düşünerek yazdık” demişti.

Erdoğan, aynı konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Biz bugün varız, yarın yokuz. Biz bu makamlarda kalıcı değiliz. Kimler geldi, kimler geçti bu makamlardan. Biz de gelip geçiciyiz. Açıkladım; 2011’de, Allah ömür verirse, benim son milletvekili adaylığımdır dedim. Ben tükürdüğümü yalamam, onu da söyleyeyim. Son milletvekili adaylığımdır. Partimin tüzüğünde de böyledir ve gereğini yaparım. Ve birileri gibi oralara çakılıp kalmam. Eğer millete hizmet etmekse hizmet sadece politikada olmuyor. Gidersiniz bir vakfın başına geçersiniz, oradan da hizmet edersiniz. Gidersiniz bir think tank kuruluşunun başına geçersiniz, oradan da hizmet edersiniz. Yapılır bunlar, yapılmaz diye bir şey yok. Dünyada örnekleri var, ne yazık ki bizde yok.”

2012: Erdoğan, 30 Eylül 2012 tarihinde Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti’nin 4. Olağan Büyük Kongresi’nde genel başkanlığa 4. ve son kez aday olacağını şu sözlerle duyurmuştu:

“Ben, tüzüğümüz gereği, bu Büyük Kongre’de son kez Genel Başkanlık’a aday oluyorum.

Yetki verilirse, Allah ömür verirse, 3 yıl partimin başındayım.

Ardından partimin vereceği sorumlulukları yüklenerek, o alanlarda görev ifa edeceğim.”

Ancak, bu Erdoğan’ın son AK Parti Genel Başkanlık adaylığı değildi.

2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

16 Nisan 2017 tarihindeki halk oylamasında kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önünün açılmasının ardından Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen, 1370 delegenin imzasıyla tek aday gösterildiği AK Parti’nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlığına yeniden seçilmişti.

59., 60. ve 61. Hükümette Başbakanlık görevini üstlenen Erdoğan, 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %52.59 oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçilmiş ve 9 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek görevine başlamıştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE DE ‘SON’ DEMİŞTİ

Erdoğan son Cumhurbaşkanlığı seçiminde de halktan son kez aday olacağını belirterek destek istemiş ve “‘Samsun’da 2023’te milletimizden kendi adımıza son defa istediğimiz destekten alacağımız güçle Türkiye Yüzyılı’nın inşasını başlatıp bu kutlu bayrağı gençlere teslim edeceğiz” demişti.

Erdoğan, ‘halktan kendi adına son kez destek istediği’ açıklamasına açıklık getirerek, ‘üçüncü kez aday olamayacağını ancak siyasetten de çekilmeyeceğini’ söylemişti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN