Emeklilere çifte maaş müjdesi! Eğer bu şartları karşılıyorsanız 7 bin TL aylık verilecek

Türkiye'de sosyal güvenlik sistemleri, sigortalı vatandaşların vefatı durumunda geride kalanları güvence altına almak adına emekli aylığı bağlıyor. Emeklilere çifte maaş müjdesi duyuruldu! Eğer bu şartları karşılıyorsanız 7 bin TL aylık verilecek.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Türkiye'de sosyal güvenlik sistemleri, sigortalı vatandaşların vefatı durumunda geride kalanları güvence altına almak adına emekli aylığı bağlıyor. Bu aylıklar genel olarak dul, yetim maaşı ya da ölüm aylığı olarak da bilinmektedir.

Türkiye'de yeni açıklanan yasalar ile birlikte bu haklardan emekli maaşı alan kişilerin bile faydalanabildiği aktarıldı. Buna göre ise bazı olası durumlarda vatandaşların iki değil üç maaş alma imkanları bile bulunabiliyor. Vatandaşların çoğu bu maaşları almaları durumunda kendi maaşlarının kesileceği düşüncesine düşerken ikinci hatta üçüncü maaş fırsatları tepilmiş oluyor.

SİGORTALILIK TÜRÜNE GÖRE

Emekliler hangi sigortalılık sistemine tabi olursa olsun bu süreçte vefat eden eşinden dul aylığı alan kişiler ikinci maaşa sahip oluyor. Bunu örnekle anlatmak gerekirse;

Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkur’lu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75’ini alıyor.

AYLIK BAĞLANMA ORANLARI 2022

Türkiye'de 2022 yılı verileri doğrultusunda Emekli Sandığı Kanunları'na göre dul ve yetim aylıkları kime ve hangi oranlarda bağlandığı aşağıda yer alıyor: 

  • Eş: Yüzde 75
  • Çalışan ya da emekli aylığı alan eş: Yüzde 50
  • Eş, 1 yetim: Yüzde 60, yüzde 30
  • Eş, 2 yetim: Yüzde 50, yüzde 25-25
  • Tek yetim: Yüzde 50
  • 2 yetim: Yüzde 40-40

ÇİFT MAAŞTA TARİHLERE DİKKAT

Türkiye'de çocuklara, anneye ya da babaya aylık bağlama durumları aşağıda açıklandı: 

Anne baba ölümü 30 Eylül 2008 yılı sonrasında olmuşsa; Çocuk ile vefat eden anne ya da baba SSK'lı ise yüksek aylık tutarının tamamı düşük aylığın yarısına bağlanmaktadır.

Her ikisi Bağ-Kur'lu ise bu süreçte yüksek aylıkların tamamı düşük aylığın yarısı kadar ödenmektedir. Her ikisi de Emekli Sandığı ise yüksek olan maaş kişiye bağlanmaktadır.

Vefat eden anne babadan her ikisi de 1 Ekim 2008 yılı öncesinde memur olan ve eski memursa yüksek maaş ödenir. 

Her ikisi de 1 Ekim 2008 yılı öncesi memur olmuşsa yükseğin tamamı düşük olanın yarısına bağlanmaktadır. 

Anne, babadan biri Bağkur ya da SSK’lı, diğeri Emekli Sandığı’na tabi ise yetim, iki maaşı tam alır.

Bu şartlar dahilinde kişiler detaylı bilgiler için SGK ile görüşme gerçekleştirmesi gerekmektedir. E-Devlet üzerinden de gerekli işlemler halledilebilmektedir.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN