Demir eksikliği neden kadınlarda daha sık görülür?

Demir eksikliği, genellikle kadınlarda karşılaşılan yaygın bir sağlık sorunudur.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Kişide halsizlik, regl döneminde aşırı sancı, göz kararması gibi sorunlara sebep olabilir. Peki, neden kadınlar daha sık bu sağlık sorunuyla karşılaşıyor ve bu soruna karşı bir çözüm bulunabilir mi? İşte bu konudaki detaylar…

Demir Deposu: Ferritin Nedir ve Eksikliği Neden Olur?

Demir eksikliği, kişiye sıkıntılı süreçler yaşatan bir sağlık problemidir ve kadınlarda daha sık görülür. Gün içinde halsizlik, dikkat dağınıklığı, göz kararması, baş ağrısı ya da regl dönemlerinde şiddetli ağrılar hissediyorsanız, muhtemelen demir eksikliği sorunuyla karşı karşıyasınız. Halk arasında “demir deposu” olarak bilinen Ferritin, demirin çözünmesi, depolanması ve salınmasından sorumlu bir protein kompleksidir. Demirin depolanmasından sorumlu olan bu proteinin kadınlarda az bulunması, bu sağlık sorununu kadınların daha sık yaşamasına neden olmaktadır. Ancak bu tek sebep değildir.

Demir Emilimini Olumsuz Etkileyen Yiyecek ve İçeceklere Karşı Savunmasızlık

Demir depomuzun az olması, doğal olarak demir emilimini olumsuz etkileyen yiyecek ve içeceklere karşı daha savunmasız olmamıza neden olur. Bu nedenle, bazı içecekleri tüketirken dikkatli olmalıyız.

1. Çay: Demir Emilimini Azaltan Tehlikeli Alışkanlık

Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yemeğinden hemen sonra içtiğimiz çay, demir emilimini yarı yarıya azaltabilir. Bu alışkanlığı değiştirmek, demir alımınızı artırmak için önemli bir adım olabilir.

Rüyada Çay Demlemek Ne Anlama Gelir? - Diyadinnet

2. Kahve: Kafein İçeriği ve Demir Eksikliği İlişkisi

Kahve, içerdiği kafein miktarı sebebiyle demir eksikliğine neden olabilir. Bu nedenle kahve tüketirken ölçülü olmalı ve demir alımına dikkat edilmelidir.

3. Kola: Şeker İçeriği ve Demir Emilimini Azaltma Riski

Yemeklerin yanında tercih ettiğimiz kola, demir emilimini azaltmanın yanı sıra yüksek şeker içeriği nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarabilir.

Kola İçin Alternatif Kullanım Alanları - Yemek.com

4. Kepekli Ekmek: Demir ve Mineral Dengesi İle Oynayan Tehlike

Kepekli ekmek, demir ve mineral açısından zengin olabilir ancak uzun vadede tüketildiğinde kilo verme amacıyla aşırı tüketildiğinde demir emilimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, kepekli ekmek tüketimine dikkat edilmelidir.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN