Danimarka'da Bebekler Neden Dışarıda Uyutuluyor?

Soğuk iklime sahip olmasıyla bilinen Danimarka'ya turistik seyahatte bulunan bir Türk vatandaşı, anne ve babalarının bebeklerini bir yere girmeden önce soğukta yalnız başına dışarıda bıraktığını görünce şaşkına uğradı. Konuyu araştıran genç, 'Sırf bağışıklık kazanması için dışardaki mikroorganizmalara ve soğuğa karşı. Hatta evdeyken bile balkona koyup öyle uyutuyorlar' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Dünya üzerindeki her ülkenin kendine özgü kültürel alışkanlıkları ve gelenekleri var. Ancak bazı ülkelerdeki gelenekler, diğer toplumlar için oldukça sıra dışı. Danimarka’da uzun yıllardır yaygın şekilde varlığını sürdüren, bebeklerin uyumaları için sokakta bırakıldığı gelenek de pek çok toplum için bir hayli ilginç. Bu sıra dışı Danimarka geleneğine göre, bebek arabalarının içerisindeki bebekler dondurucu soğuklarda bile dışarıda bırakılıyor.

Danimarkalılar, bu uygulama sayesinde bebeklerin daha rahat uyduğuna inanıyor. Ayrıca bu geleneğin bebeklerin genel sağlığına da iyi geldiği düşünülüyor. Öte yandan bazı uzmanlar, bebeklerin buz gibi havalarda bile sokakta bırakıldığı bu geleneğin, Danimarka’daki aile ve toplum yapısına da pozitif etkileri olduğunu ileri sürüyor. Gelin, bu ilginç Danimarka geleneğine yakından bakalım…

“Bebeklerin, daha sağlıklı bir yaşam ve daha rahat bir uyku” için dışarıda bırakılması geleneği Danimarka’da uzun yıllardır uygulanıyor

Üstelik Danimarkalılara göre hiçbir hava koşulu, bebeklerin dışarıda uyumasına engel değil! Bu nedenle Danimarkalı ebeveynler, 2 yaşından küçük tüm çocuklarını herhangi bir mevsimde, herhangi bir hava koşulunda gönül rahatlığıyla sokakta bırakabiliyor. Hava sıcaklığı sıfırın altında olsa bile! Çünkü bu uygulamanın kısa vadede bebeklerin daha kaliteli bir uyku düzeni kazanmasına, uzun vadede ise daha sağlık bir ömür sürmelerine katkı sağladığı düşünülüyor.

Bu uygulamanın bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ifade ediliyor

Böylece 2 yaşına kadar sık sık açık havada uyuyan bebeklerin ileride daha sağlıklı bireyler haline geldiği belirtiliyor. Buna paralel olarak bazı uzmanlar, kapalı ortamların açık havaya kıyasla çok daha fala mikroorganizma barındırdığını, bu nedenle açık havada daha fazla vakit geçirmenin bebekler için çok daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.

Ayrıca yapılan bazı bilimsel çalışmalar Danimarka’nın dondurucu soğuklarında uyumaya alışkın bebeklerin, bebeklik dönemlerinde daha sağlıklı uyku düzenine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu bebeklerin kapalı ortamda uyuyan bebeklere göre daha uzun süre uyuduğu ve bebeklik dönemlerindeki en önemli ihtiyaçlardan olan uyku ihtiyacının daha sağlıklı şekilde giderildiği ifade ediliyor.

Bu ilginç geleneğe yabancı olan bazı insanlar, bebeklerin dondurucu soğuklarda bile dışarıda bırakılmasına oldukça şaşırıyor

Haklı olarak bebeklerin üşümesinden hatta hasta olmasından endişe ediyorlar. Ancak Danimarkalılar için soğuk hava diye bir şey yok! Yanlış kıyafetler var! Bu nedenle uyuması için sokakta bırakılan bebeklere, soğuktan etkilenmelerini önleyecek özenle seçilen kıyafetler giydiriliyor. Bu sayede Danimarka’nın meşhur soğukları bile dışarıda uyuyan bebeklere zarar veremiyor.

Bu gelenek ülkede sıra dışı manzaraların ortaya çıkmasına neden oluyor

bebekler

Örneğin ülkedeki pek çok parkta, bebekler için uyku alanları var. Bununla birlikte ülkedeki kreşlerin hemen hepsindeki uyku bölümleri, açık havada yer alıyor. Öte yandan ebeveynlerin alışveriş sırasında veya bir restoranda yemek yerken, bebekleri dışarıda bırakmaları da olağan bir şey. Bu nedenle yolunuz Danimarka’ya düşerse restoran önlerinde, kaldırımlarda veya parklarda uyumaya “terk edilen” bebekler görmeniz oldukça yüksek bir ihtimal.

Bebeklerin dışarıda uyuması konusunda yabancı insanları endişelendiren bir diğer konu ise güvenlik

bebekler

Bu ilginç geleneğe yabancı olan pek çok insan, Danimarkalı ebeveynlerin bebeklerini nasıl gönül rahatlığıyla dışarıda bıraktıklarını merak ediyor. Ayrıca bazı insanlar Danimarka’daki bu geleneği “tehlikeli,” geleneği sürdüren ebeveynleri ise “sorumsuz” olarak değerlendiriyor. Hatta 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Danimarkalı bir kadının bir restoranda oturduğu sırada uyuyan bebeğini dışarıda bırakması, ihmalkârlıkla suçlanmasına ve hatta tutuklanmasına neden olmuştu… Ancak Danimarkalılar “sorumsuz” yakıştırmasını kesinlikle kabul etmiyor.

Öte yandan Danimarka suç oranlarının çok düşük olduğu, dünyanın en güvenli ülkelerinden biri. Bu nedenle sokakta uyuyan bebeklerin “kaçırılması” gibi bir durum söz konusu değil. Ayrıca Danimarkalılar, hiç kimsenin bir başkasının çocuğunun sorumluluğunu üstlenmek istemeyeceğini bu nedenle sokakta uyurken bulduğu bir bebeği kaçırma ihtiyacı da duymayacağını düşünüyor.

Bazı bilimsel çalışmalar, dışarıda uyuyan bebeklerin Danimarkalı ebeveynlere de iyi geldiği görüşünde

bebekler

Her şeyden önce, bebeklerini başlarına kötü bir şey gelmeden yalnız bırakabileceklerini bilmek, ebeveynlerin “ebeveynlik stresini” azaltan bir unsur. Böylece bu ilginç gelenek, Danimarka’daki aile yapısına ve buna bağlı olarak toplumsal yapıya olumlu yönden etki ediyor. Ayrıca bu gelenek sayesinde ebeveynler, gündelik yaşamlarındaki “özgürlük anlarının” sayısını da artırmış oluyor.

Bebeklerin uyumaları için tek başına dışarıda bırakıldığı gelenek, Danimarka dışındaki İskandinav ülkelerinde de oldukça yaygın

bebekler

Farklı İskandinav ülkeleri de Danimarka’daki bu ilginç geleneği, benzer sebeplerle uzun yıllardır uygulamaya devam ediyor…

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN