Bu Kentte Yaşayanlar Dikkat! Yeni Aktif Fay Keşfedildi... 7 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir

Üç üniversite Bursa'daki aktif fay hatları üzerine çalışma yaptı. Son dönemde depremlerle gündeme gelen Bursa'da daha önce haritalarda yer almayan bir fay keşfedildi. Uzmanlar bu fay hattının 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği konusunda uyarıda bulundu. Fayın Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçtiği tespit eldi. Bursa için bu büyüklükte deprem uyarısı ilk kez yapıldı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Bursa son dönemlerde sık sık sallanıyor. Marmara Denizi'nde meydana gelen depremlerden etkilenen Bursa'da haritalarda olmayan yeni bir aktif fay keşfedildi. 

Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir Fayı keşfedildi. 

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, çalışma kapsamında Kayapa’dan Yenişehir arasında 25 noktada sismik ölçüm alındı. Ölçümler sonucunda daha önce aktif fay hattı haritalarında yer almayan 95 kilometre uzunluğunda, 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip aktif bir fayın olduğu tespit edildi.

FAY HATTI TİMSAH ARENA VE ŞEHİR HASTANESİ ARASINDAN GEÇİYOR

Çalışma kapsamında yeraltının haritası çıkarıldı, fay hattının geçtiği yerler tespit edildi. Çek-Ayır havzasını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF), batı kesiminde Kayapa bölgesinden Bursa Ovası’na uzanan kısmı 40 kilometre uzunluğunda, doğu kesiminde Yenişehir’e devam eden kolu 55 kilometre uzunluğunda. Kayapa Deresi’nden Bursa-batı havzasına uzanan fay, şehir merkezine Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek ulaşıyor.

Fay, şehir merkezinden doğuya doğru Kumluk alanı güneyinden ve Gürsu kuzeyinden geçerek Çataltepe kuzeyinde Bursa-Ankara yolu üzerinde kendini gösteriyor. Daha doğuya doğru Erdoğan mezarlık alanı ve Seymen kuzeyinden geçerek Yenişehir Ovası'na uzanıyor. Fay, Yenişehir havzası doğusunda Toprakdere Fayı ile birleşiyor. Fayın toplam uzunluğu 95 kilometre olarak belirtiliyor.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, yeni keşfedilen fay hattının 2012 yılında açıklanan aktif fay hattı haritalarında yer almadığını açıkladı.

"7,3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"

Yenişehir Ovası'ndaki en son depremin 1400 yılında olduğunu hatırlatan Er, “624 yıllık bir suskunluk var. Biriken kayma 5,4 metre ve 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var. Bir bütün halinde kırılırsa etkisi 7,05 olacak. Bu senaryo, bu fayla geçerli. Yaklaşık 400 yıldır suskun olan bir de İznik’ten geçen, Gemlik’ten ve Mudanya’dan devam eden, 5 ve üzerinde deprem üreten fay hattı var” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN