Asgari ücrete ara zam mı geliyor?

2024 yılında asgari ücretin 17 bin 2 TL olarak belirlenmesinin ardından, çalışanlar zamlı maaşlarını almadan pek çok üründe fiyat artışı yaşandı. Yıl içinde ek zam yapılmayacağı kararlaştırılırken, yerel seçim sürecinde asgari ücretlilere yeni bir zam yapılması ihtimali kulis bilgisi olarak dolaşıyor. Ayrıntılar geliyor...

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri sonunda 2024 yılı için 17 bin 2 TL olarak belirlenen asgari ücrete yıl içinde yeni bir zam daha yapılmayacağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından vurgulanmıştı. Yerel seçimlere sayılı günler kala bu kararın değişme ihtimali konuşulmaya başlandı.

ZAMLI MAAŞ ÇALIŞANIN CEBİNE GİRMEDEN ERİMEYE BAŞLIYOR

Türkiye'de çalışanların yüzde 42'sinin asgari ücrete tabi çalıştığı bilinirken bu ücretin üzerindeki maaşlar da asgari ücret üzerinden değerlendirmeye alınıyor. Her yılın son ayı belirlenen yeni asgari ücret, çalışanların cebine girmeden pek çok ürün ve hizmette zam gelişmesi yaşanıyor.

TÜRK-İŞ BAŞKANI TEK ZAMMA İTİRAZ ETMİŞTİ

Yeni asgari ücretin duyurulması sırasında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yıl içinde yeni zam yapılmayacağı kararına şerh düştüğünü Bakan Işıkhan'a bildirmişti. Atalay, "Karara şerh koyuyoruz" derken çalışanlar şubat ayıyla birlikte zamlı maaşlarına kavuştu. Ancak enflasyon nedeniyle pek çok üründe fiyat artışıyla karşılaşan çalışanlar yıl içinde asgari ücrete ara zam yapılması beklentisine girdi.

"EMEKLİ MAAŞLARI YETERLİ DEĞİL"

Yerel seçime 1 ay kala, emeklilerin bayram ikramiyesi 3 bin liraya yükseltilirken asgari ücretle ilgili de bir gelişmenin yaşanacağı, kulis bilgisi olarak ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulması beklenen gelişmeyle asgari ücrete haziran ayında bir zam daha yapılması ümidi çalışanlarda belirirken en son emeklilerin maaşlarıyla ilgili yapılan açıklama bu ümidi artırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütahya'daki mitingde "En düşüğü 10 bin lira olan emekli maaşı ömrünü kendisinin ve ailesinin geçimi için harcamış vatandaşlarımız için yeterli mi? Elbette değil." ifadelerini kullanmış ancak seyyanen zam konusunda da kapıyı kapatmıştı. Erdoğan'ın seyyanen zamların adaletsizliğe neden olduğunu belirtmesine karşın "Emeklilerimize hak ettiği parayı vereceğiz." ifadesi asgari ücret konusunda da ara zamma kapı aralanacağı yönünde yorumlara neden oldu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN