Araç sahipleri dikkat! Uymayanın trafiğe çıkması yasaklanacak

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulamalarında önemli değişiklikler ve uyarılarla ilgili haberimiz var. MTV'ye dair yapılan güncellemeler, araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Ödemesini yapmayan trafiğe çıkamayacak

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

MTV ödemelerindeki taksitlerle ilgili birinci taksit ödeme dönemi için geriye sadece iki hafta kaldı. Bu kapsamda, vatandaşlardan ilk taksitlerin 31 Ocak'a kadar ödenmesi isteniyor. Özellikle bu tarihi kaçıran araç sahipleri, araçlarını trafikte kullanamama riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu durum, araç muayenesi, satış ve yurt dışına çıkarma gibi işlemlerde tescil engeli anlamına geliyor.

MTV'nin ödenmemesi durumunda, faiz yükü de beraberinde gelebiliyor. Bu nedenle, araç sahiplerinden özellikle ilk taksitleri zamanında ödemeleri talep ediliyor. Ayrıca, fazla ödenen MTV miktarları için geri alma işlemleri yapılabilmekte.

Motorlu Taşıtlar Vergisi, aracın cinsine, yaşına ve silindir hacmine göre belirlenen tarifelere göre hesaplanıyor. Otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan gibi farklı araç türlerine göre ödenecek tutarlar değişiklik gösteriyor. Kamyon, kamyonet ve otobüslerde ise aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığına bakılarak MTV hesaplanıyor. Otobüslerde oturma kapasitesi de vergi miktarını belirlemede etkili oluyor.

MTV mükellefiyeti, aracın trafik sicile tesciliyle başlıyor. İlk taksit ödemesi Ocak ayında, ikinci taksit ise Temmuz ayında yapılıyor. Yeni tescil edilecek araçlar için takvim yılının ilk 6 ayında alındıysa takvim yılı başından, son 6 aydan sonra alındıysa son 6 dönemin başından itibaren mükellefiyet başlıyor. Kayıt ve tescili olan araçların devri veya temlik sonucu el değiştirmesi durumunda ise ilk 6 ay içinde yapılıyorsa takip edilen son 6 aylık dönem başından, son 6 ay içinde yapılıyorsa takip eden takvim yılı başından itibaren bir sonraki yıl itibariyle MTV ödeniyor.

Ödemeler, vergi daireleri, PTT, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden, bankaların resmi internet adreslerinden gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca kredi kartıyla da ödeme yapılabiliyor.

Geçen yılın MTV tutarlarına göre bu yılki artış yüzde 58.46 olarak belirlendi. Örneğin, geçen yıl 1.479 lira MTV ödeyen bir araç sahibi, bu yıl vergisini 2 bin 343 lira olarak ödeyecek. Ayrıca, 3 bin 323 lira MTV ödeyen bir araç sahibi için 2024 yılı vergisi ise 5 bin 265 lira oldu. Elektrik motorlu araçlar için ise tarifenin dörtte biri oranında vergi ödenmesi gerekiyor.

MTV hesaplamalarında kasko değeri de önemli bir faktör. Arazi taşıtı ve benzeri araçlarda MTV hesabında kasko değeri baz alınabiliyor. Kasko değerleri Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından belirlenen aylık listeler halinde yayımlanıyor.

Ek motorlu taşıtlar vergisi ödenmeden, trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi gerçekleştirilemiyor. Ancak kasko yapılmasının önünde bir engel bulunmuyor.

MTV'yi ödemekle yükümlü olan araçlar, trafik şube veya bürolarına kayıtlı motorlu kara taşıtları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı ve tescil edilmiş uçak, helikopter sahiplerini kapsıyor. Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları da MTV ödemekle yükümlü bulunuyor.

Engelli araçları, SGK, il özel idareleri, belediyeler, Kızılay adına tescilli araçlar, elçilik, konsolosluk taşıtları, sakatlık derecesi yüzde 90 ve daha fazla olan malul, engellilere özel taşıtlar MTV'den muaf tutuluyor. Hurda halinde olan araçlar ise geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla MTV ödeme zorunluluğundan muaftır.

Fazla yatırılan MTV miktarları için ise kasko değerinin yüzde 5'inden fazla yapılan ödemeler iade alınabiliyor. Bu işlem için düzeltme dilekçesi yazılarak kasko sigorta değeri bildirim formunun yetkili birimlere gönderilmesi gerekiyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi, araç sahipleri için önemli bir mali yükümlülük oluştururken, bu yeni düzenlemeler ve ödeme tarihine dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntıları beraberinde getiriyor.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN