Altın Uzmanı İslam Memiş, Yatırımcılara Son '24 Saat' Uyarısı Yaptı

Altın piyasasındaki aşırı yükselişin ardından yaşanan durgunluk durumu 'fırtına öncesi sessizlik' olarak tanımlandı. İslam Memiş adlı bir altın uzmanı, yatırımcılara son 24 saat içinde dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Altın piyasasındaki aşırı yükselişin ardından yaşanan durgunluk durumu "fırtına öncesi sessizlik" olarak tanımlandı. İslam Memiş adlı bir altın uzmanı, yatırımcılara son 24 saat içinde dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

ABD Merkez Bankası'nın 15 ay süren faiz artırım politikasının son bulmasının küresel ölçekte etkileri hala devam ediyor. Türkiye'de ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası göreve başlayan yeni ekonomi yönetiminin izleyeceği adımlar merak ediliyor. Ekonomi yönetimi, ilk zorlu sınavını 22 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında verecek.

Altın fiyatlarını etkileyen faktörler arasında ABD Merkez Bankası'nın faiz kararları yer alırken, yerel piyasalarda gram ve çeyrek altın fiyatları dövizin performansıyla birlikte şekilleniyor. Bu nedenle Türk lirasının hangi seviyelere ilerleyeceğine dair önemli göstergeler, 22 Haziran'daki TCMB PPK toplantısıyla ortaya çıkacak.

Uluslararası finans kuruluşları ve ekonomistler, toplantıdan sert bir faiz artırım kararı çıkmasını kesin gözüyle bakarken, politika faizinin ilk aşamada yüzde 20-25 bandına çekilmesi bekleniyor.

Altın yatırımı bulunan vatandaşlar, TCMB'den gelecek haberleri yakından takip ederken, altın ve para uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarındaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Memiş, altının uzun vadeli olarak pozitif beklentilerini koruduğunu belirtirken, yakın tarihte yaşanabilecek fiyat kırılmalarını da değerlendirdi. Ons altında 1966 ve devamında 1976 direnç seviyelerinin bulunduğunu belirten Memiş, ancak yükselişlerin kalıcı olmayacağını ve 1940 dolar destek seviyelerinin altına inilebileceğini ifade etti.

"ALTIN İÇİN ÜÇÜNCÜ VE SON KEZ ALIM FIRSATI"

"Ons altında 1966 devamında 1976 dirençleri var ancak yükselişler kalıcı olmayacak uyarılarım vardı. Tekrar aşağıda 1940 dolar destek seviyeleri var. Buranın da altına düşüldü ve özellikle dolar endeksinde yaşanan toparlanmayla birlikte altının ons fiyatında düşüş devam edebilir.

Xauusd paritesi yılın geri kalan bölümünde yukarı yönlü hareketler sergileyecektir. 2250 ve sonrasında 2350 dolar dirençleri yıl sonuna kadar kırılacaktır diye tahmin ediyorum. Gram altın 1475 lira sınırında. Seçim öncesinde yaşanan makas aralıkları da kapanmış durumda. Dolayısıyla 1480 lira üzerinden satış yapan, tedirgin olan varsa üçüncü kez alım için fırsat veriyor. Muhtemelen dip fiyattan alım yapmak için son üç günün içerisinde olabiliriz. Gelecek hafta itibariyle en azından türk lirası bazında fiyatların yükselmesi muhtemel.


Eğer kaygılıysanız, tedirginseniz alım yapabilirsiniz. Biz, kendi yol arkadaşlarımızla birlikte TCMB'nin faiz kararını beklemeye devam ediyoruz.

"MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI ÖNCESİ ALIM YAPMAK RİSKLİ"

Fed tarafından her ne kadar faizleri sabit bırakma hamlesinin geleceği tahmin ediliyor olsa da, Powell'ın açıklamalarında gelecek aylar için birkaç faiz artırımına daha gidilebileceğinin sinyalini vermesi dolar endeksinde sert bir düşüş yaşanmamasına neden oldu.

Bu nedenle ons altın fiyatları da çok fazla yükselmedi. Ancak yılın geri kalanında elbette Fed, nihai olarak faiz artırmayacağını ilan edecektir. İşte o noktada piyasaların vereceği tepki hayati önem taşıyor çünkü dolar endeksinin düşmesi, ons altının 2000 bandını bir daha geri dönülmeyecek şekilde kırmasıyla birlikte Türkiye'de de gram ve çeyrek altın fiyatları hızla yükselecektir.

Gram altın için yıl sonunda önce 1550 sonrasında 1650 lira hedefleri güncelliğini koruyor. Yaz aylarında turizm gelirleriyle birlikte beklenen artış yaşanmayabilir ancak yılın son çeyreğinde dolar kurunun yükselmesi ve ons altın fiyatlarının artması altını iki yönlü olarak yukarı itecektir.

EMTİALAR YILIN SON ÇEYREĞİNDE ZİRVEYE OTURACAK

Yıla hızlı bir yükseliş yapan altın fiyatları, şubat ayında çakılmış olsa da ABD'de patlak veren bankacılık kriziyle birlikte emtialar beklenenden çok daha erken bir sıçrama yaşamıştı. Burada 100 dolarlık bir geri çekilme görülüyor olmasına karşın, yeni bir atak yaşanması kaçınılmaz olarak karşımıza çıkıyor.

Tabii ki yalnızca altına takılı kalıp diğer fırsatları kaçırmaya gerek yok. Aynı şekilde gümüşte de çok güzel fırsat alımları bulunuyor. Belki de gümüş, getiri bakımından altını sollayacak bir performans sergileyecektir yıl sonunda.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN