Alkol ve sigara fiyatlarına zam gelecek! Tarih belli oldu!

Asgari ücret zammının ardından zam haberleri gelmeye devam ediyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aksi bir karar verilmediği sürece tütün ve alkol ürünlerinde otomatik olan ÖTV zammının geleceğini ifade ederken tarihte ve oranda verdi. İşte Bingöl'ün işaret ettiği tarih ve zam oranı...

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, 'Vergiye Dair'de kaleme aldığı köşe yazısında 2023 yılının ilk zam haberini paylaşmış oldu. Tütün ürünlerinden alınmakta olan maktu/asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarının altı ayda bir ÜFE oranlarının baz alınarak otomatik arttığının altını çizdi.

Bingöl açıklamalarının devamında artışın olmaması için Cumhurbaşkanının ‘artış olmayacağı’ yönünde karar alması gerektiğini belirtti ve aksi durumda şu ifadeleri kullandı:

Artış yaşanmaması için cumhurbaşkanı tarafından karar alınması gerektiğini vurgulayan Bingöl, aksi durumda olacaklardan bahsetti.

Ciddi zamlar gelecek

“3 Ocak 2023 sabah 10.00’da TÜİK’in ÜFE rakamlarını açıklaması ile birlikte tütün ürünleri üzerindeki maktu ve ek maktu vergiler 2022-Temmuz-Aralık dönemi Yİ-ÜFE artışı oranında otomatik bir şekilde artacak. Böylece tütün ürünlerinde yüzde 25-30 oranında bir artış göreceğiz”

Vergi sistemimizde garip bir işleyiş olduğunu belirten Bingöl ödenecek vergilerde yeniden değerleme oranı küsuratı ile birlikte dikkate alınarak hesaplanırken, vergi dilimlerinde, yemek istisnasında ve benzeri yüzde 5’e kadar olan kesirlerin silineceğini aktardı. Ozan Bingöl açıklamalarına şöyle devam etti:

“Örneğin, beyannamedeki damga vergisinde kuruşu kuruşuna bir artış olur. Ama vergi dilimleri her yıl kırpılır, gizli vergi zammına dönüşür. Alkol ve tütün ürünlerinde de aksi yönde CB kararı alınmadığı sürece otomatiğe bağlanmış ÖTV artışı söz konusudur. Bu artış da alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV’sinde yüzde 25-30 oranında olacaktır.”

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN