• Haberler
  • Genel
  • Abdullah Öcalan tahliye olursa nerede kalacak? 'Umut hakkı' gündemde: İşte tartışılan formül

Abdullah Öcalan tahliye olursa nerede kalacak? 'Umut hakkı' gündemde: İşte tartışılan formül

Meclis'te kurulan 'Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu' çalışmalarını tamamlayarak 68 sayfalık taslak raporunu hazırladı. Raporun bugün oylanması beklenirken, kamuoyunda 'umut hakkı' tartışmaları gündemdeki yerini koruyor.

Hazırlanan raporda “umut hakkı” ifadesine açık şekilde yer verilmediği, ancak infaz sürelerine ilişkin değerlendirmelerde ceza hukukunun evrensel ilkelerine atıfta bulunulduğu belirtiliyor.

İmralı’da kalma seçeneği gündemde

Kulis bilgilerine göre, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın olası bir tahliyesi durumunda büyükşehirlerden birinde ikamet etmesinin güvenlik ve ziyaretçi trafiği açısından sorun oluşturabileceği değerlendiriliyor. Bu nedenle İmralı Adası’nda bir konutta kalmasının, ziyaretlerin koster seferleriyle sağlanmasının ve iletişimin belirli düzenlemeler çerçevesinde yürütülmesinin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. İnternet aracılığıyla iletişim kurulmasına yönelik düzenlemelerin de tartışıldığı belirtiliyor.

Öcalan, 1999 yılından bu yana cezaevinde bulunuyor ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kapsamında 27 yılı geride bırakmış durumda.

“Umut hakkı” ve infaz süresi tartışması

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ise “umut hakkı”na ilişkin değerlendirmesinde, böyle bir düzenlemenin hayata geçmesi halinde “FETÖ” hükümlülerinin en erken 2046 yılında tahliye olabileceğini dile getirdi. Düzenlemenin, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ve 25 yılını dolduran hükümlülerin, belirli bir kurulun yapacağı değerlendirme sonrası denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilebilmesini öngördüğü ifade ediliyor.

Mandela örneği yeniden gündemde

Tartışmalar çerçevesinde Güney Afrika’nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela örneği de gündeme geldi. Mandela, 1964 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, 27 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1990’da serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılmasının ardından bir süre daha Robben Adası’nda kalan Mandela, daha sonra siyasi hayata dönmüş ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahi devlet başkanı olmuştu.

Siyasi liderler zirvesi çağrısı

Öte yandan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin Meclis grup toplantısında tüm siyasi partilere çağrıda bulundu. Bakırhan, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde bir liderler zirvesi düzenlenmesini önerdi.

Bakırhan, Türkiye’nin barışı ve geleceği için siyasi liderlerin bir araya gelerek çözüm sürecini konuşması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Öcalan’ın statüsü ve çalışma koşullarının fiilî uygulamalarla değil, yasal bir düzenleme ile güvence altına alınması gerektiğini dile getirdi.

“Umut hakkı” başlığı altında yürütülen tartışmaların, Meclis’teki rapor süreci ve siyasi partiler arasındaki temaslarla birlikte önümüzdeki günlerde de gündemde kalması bekleniyor.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme