Ramazan öncesi fiyatlar yükseldi: En çok artan ürün şaşırttı
Ramazan ayı öncesinde market fiyatlarındaki hareketlilik dikkat çekti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan değerlendirmeye göre, son 15 günlük dönemde markette takip edilen 41 ürünün 27'sinde fiyat artışı, 14'ünde ise fiyat düşüşü görüldü.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 28 Ocak–12 Şubat 2026 dönemine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, söz konusu 15 günlük süreçte markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 42,9 ile pırasa oldu. Pırasayı yüzde 32,1 ile marul, yüzde 27,4 ile kabak ve yüzde 25,6 ile sivri biber izledi.
Aynı dönemde markette fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 9,6 ile yeşil mercimek olarak kaydedildi. Yeşil mercimeği yüzde 9 ile antepfıstığı, yüzde 8,3 ile nohut, yüzde 7,8 ile kuru soğan ve yüzde 6,5 ile havuç takip etti.
Geçen yıla göre limon ilk sırada
Ramazan öncesi geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ise markette 39 ürünün 32’sinde fiyat artışı, 7’sinde fiyat düşüşü gerçekleşti. Yıllık bazda en dikkat çeken artış yüzde 197,4 ile limonda görüldü. Limonu yüzde 149,2 ile kabak, yüzde 117,1 ile fındık ve yüzde 108,8 ile elma izledi.
Bu karşılaştırmada fiyatı en fazla gerileyen ürünler ise yüzde 41,9 ile kuru soğan, yüzde 31,9 ile kuru fasulye, yüzde 26,4 ile nohut ve yüzde 18,3 ile beyaz lahana oldu.
Üretici cephesinde tablo
Son 15 günlük süreçte üretici fiyatlarına bakıldığında 33 ürünün 21’inde artış, 4’ünde düşüş yaşanırken, 8 üründe fiyat değişmedi. Üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 17 ile karnabaharda görüldü. Bunu yüzde 12,7 ile kuru soğan ve fındık, yüzde 9,4 ile patates izledi.
Aynı dönemde üreticide en yüksek fiyat artışı yüzde 47,3 ile maydanozda kaydedildi. Maydanozu yüzde 36,1 ile marul, yüzde 28,8 ile mandalina, yüzde 28,6 ile havuç ve yüzde 23,9 ile pırasa takip etti.
Geçen yıl ile bu yılın ramazan öncesi dönemleri karşılaştırıldığında ise üreticide 31 ürünün 21’inde fiyat artışı, 9’unda düşüş görülürken, bir üründe fiyat değişimi yaşanmadı. Bu kapsamda üreticide en fazla düşüş yüzde 68,5 ile kuru soğanda gerçekleşti. Kuru soğanı yüzde 44 ile beyaz lahana, yüzde 29,8 ile sivri biber ve yüzde 23 ile patates izledi. En yüksek artış ise yüzde 212,7 ile limonda kaydedildi. Limonu yüzde 160 ile antepfıstığı, yüzde 133,3 ile kuru kayısı ve yüzde 100 ile kırmızı mercimek takip etti.
Fiyat değişimlerinin nedenleri
Açıklamada, kuru soğanda yüksek rekolte ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle depolarda bozulmalar başladığı, ürün kaybı riskini azaltmak isteyen üreticilerin ürünü düşük fiyatla piyasaya sunduğu belirtildi. Patateste talep zayıflığının fiyatları olumsuz etkilediği, talepteki azalışın karnabahar fiyatlarını da düşürdüğü ifade edildi.
2025 yılında yaşanan zirai don nedeniyle fındık rekoltesinin düştüğü, buna rağmen piyasada son dönemde fiyatların gerilediği bilgisi de paylaşıldı.
Ramazan öncesi hem market hem üretici fiyatlarındaki artış ve düşüşlerin, arz-talep dengesi ile mevsimsel koşullardan etkilendiği değerlendiriliyor.
Bakmadan Geçme