Baykan'da Şeyh Muhammedi XANİYEREŞ Dua, Mevlidi Şerif ve çeşitli etkinliklerle anıldı

Şeyh Muhammedi XANİYEREŞ'i, her yıl geleneksel olarak yapılan etkinlikle Kasımlı köyü girişi üst bölgede Dua, Mevlidi Şerif ve çeşitli etkinliklerle anıldı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Şeyh Muhammedi XANİYEREŞ’i, her yıl geleneksel olarak yapılan etkinlikle Kasımlı köyü girişi üst bölgede Dua, Mevlidi Şerif ve çeşitli etkinliklerle anıldı.

30 yıldan beri her yıl Baykan Kasımlı köyünde geleneksel olarak düzenlenen Şeyh Muhammedi XANİYEREŞ’i Anma Programına, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya,AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül,AK Parti Siirt il Başkanı av.Caner Ozturan,Baykan Kaymakamı Emin Bağlı , Siirt Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, Siirt Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, Baykan Belediye Başkanı Ekrem Erdem,  Siirt İl Müftüsü Şakir Pinal , Bitlis İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani, İşkur il müdürü Ömer Aslan,Tarım ve Orman il müdürü Ergün Demirhan,AK Parti İlçe Başkanı Cahit Gümüş, gazetemiz www.baykaninsesigazetesi.com  Yazı İşleri müdürü Şakir Erol, Palmiyem Otel Sahibi, İş adamı Hifzullah Yeşil, AK Parti İl Genel Meclis üyesi Abdülkerim Güncü, Siirt Sağlık der Başkanı Adnan Sevgili, Şeyh Muhammedi XANİYEREŞ torunları Şeyh Fethullah'ı Verkanisi’nin torunu Şeyh Fethullah Ayte ve bölge kanaat önderleri, alimleri ve medrese talebeleri katıldı. Bugün (Pazar günü) saat 10:00 ile 13:00 saatleri arasında Kasımlı Üst bölgesinde anma programı düzenlendi.

Şeyh Muhammedi XANİYEREŞ’i, her yıl geleneksel olarak yapılan etkinlikle Kasımlı köyü girişi üst bölgede Dua, Mevlidi Şerif ve çeşitli etkinliklerle anıldı.

Bölgede yüzlerce Alim ve İrfan sahibi ve Kanaat önderlerin katıldığı etkinlikte, gelen misafirlere ayrıca yemek ikramı da yapıldı.. 

Şeyh Alâeddin oxini nin çocukçularından sonra torunları merkezi Ohin (Koyunlu) Bitlis Mutki’de olmak üzere Türkiye geneli 25 şubede ilim ve medrese hizmetleri devam etmektedir.

Şeyh محمد HAYATI

Şeyh Muhammet XANİYEREŞ Sultan Şeyhmus ezzuli elmardininin torunudur.

Şeyh Muhammed sait'ten gelmedir.

Peygamberimiz Hz. Muhammet (S.A.V.) bir hadisi şeriflerinde “ahir zamanda güçlü İman sahipleri dağlarda olacak.” Beyanına İnanarak yaklaşık 9 Asır önce Mardin'den Hicret edip Verkanıs köyüne kadar gelmiş ve dönemin köy sahibi Kasım Ağa onda farklı bir halin olduğunu görmüş olmalı ki; onu bırakmamış ve yanına almış. Bölge o zaman beylik yönetimi ile yönetilirdi. Komşu köyümüzde bulunan kale mîri Kendisinden birçok keramet görmesi üzerine Bir gün Kasım Ağayı Kaleye davet eder Kasım ağaya der ki: “Bu zat senden ve benden çok daha üstündür. Allah’ın veli kullarındandır.

İstişareleri sonunda köyün bulunduğu bu yayla kendisine verilmiş. Şuan ki mevcut Cami yerinde kendisine ev ve medrese inşa edilmiştir.

Bölgede pek çok ilim irşat faaliyetleri Yürütmüş. 7 halifesini bölgede farklı yerlere göndermiş onlarda aynı şekilde ilim irşat faaliyetleri yürütmüştür.

Şeyh Muhammed den bu yana ilim ve irfan bu köyde eksik olmamıştır. Yakın tarihte seyda şeyx Muhammedi arboyi nin burada tedrisatları sonucu Ş. Abdulhakim i kasriki Ş. İsmail. M.Osman. Ş. M. Salih ve M. Ali Arınci Gibi Bölgemizdeki birçok alim burada mezun Olmuştur...

Tarihte birçok kez düşmanlar tarafından yıkmak ve yakmak istenmişse ‘de bu zatın Himmetiyle muvaffak olamamışlar. Rabbim cümlemizi Şeyh Muhammed'i Haniye reş’in himmetinden payidar eylesin.

Rabbim makamını daha da âli, bizleri kendisine komşu eylesin Âmin…

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN