SOSYAL MEDYA HESABIM ÇALINDI, NE YAPMALIYIM? - Av. Evin Korkmaz

SOSYAL MEDYA HESABIM ÇALINDI, NE YAPMALIYIM?


   Merhaba değerli okurlarım. Bugünkü yazımda hepimizi yakından ilgilendiren bir konuya değineceğim. Sosyal medya hesaplarını hemen hepimiz kullanıyoruzdur. Duygularımızı, düşüncelerimizi, gezdiğimiz yerleri, ürünümüzün satışını vb gibi durumları paylaşıyoruz. Ancak bazen bunların sonu pek iyi yerlere varamıyor maalesef. En güzel örneği de şahsi sosyal medya hesabımızın çalınması.  Sosyal medya da tehdit oluşturan bu siber saldırganlar; sahip olduğunuz sosyal medya hesabını ele geçirerek sizin kendi hesabınıza giriş yapmanızı engelliyorlar. Sadece bununla da kalmıyor; sizin hesabınızdan çirkin paylaşımlar yaparak adınızı karalayabiliyor; hesabınızı gelir kapısı olarak da kullanabiliyor, yazışmaları sizin adınıza yapıp karşı tarafa hakaret ve tehdit edebiliyorlar. Hatta ve hatta çalınan hesapta yapılan beğeniler ve paylaşılan resimler hakkında ağır ceza mahkemesince de yargılanmanıza kadar gidebilecek bir durum söz konusu olabiliyor. Bu nedenle yapacağımız ilk önemli şey hesabımızın güvenliğini arttırmak ve şahsi bilgilerimizi kimseyle paylaşmamak. Eğer buna rağmen hesabımız bir şekilde yine ele geçirilmişse artık gerekli mercilere başvurmak gerekmektedir.

 Peki çalınan sosyal medya hesabımızı  nasıl geri alabiliriz? Bu durumda neler yapmalıyız? Nereye şikayet etmeliyiz? 

İnstagram hesabımız için: İnstagram hesabının çalınması durumunda yapmanız gereken şey oldukça basit. Hesabınızın birinin eline geçtiğinden şüpheleniyorsanız veya biri sizin hesabınızı taklit eden içerikler paylaşıyorsa; bu konuda İnstagram’ın Yardım Merkezi’nden destek alabilirsiniz. Yönlendirilen sayfadan Gizlilik ve Emniyet’i seçin. Instagram’da yaşayabileceğiniz her konuda ipuçlarının yer aldığı bu sayfadan şikayet talebi oluşturabilirsiniz. Eğer İnstagram hesabınıza hiç giriş yapamıyorsanız bunun için Giriş yapmayla ilgili yardım al’a tıklayın. E posta adresinizi, telefon numaranızı veya hatırlıyorsanız kullanıcı adınızı girin. Sonrasında ise bir e posta adresi girin. Bu arada hemen belirtelim Instagram ile paylaştığınız bu e posta adresinizin şifresini kimseyle paylaşmayın. Şikayet talebinizden sonra paylaştığınız e posta adresinize kimlik doğrulamanız gerektiğini içeren bir mesaj alacaksınız. Burada sizden bir kaç bilgiyi paylaşmanız istenecek. Sonrasında ise hesabınızın kurtarılmasıyla alakalı süreçte Instagram tarafından bilgilendirileceksiniz.

Eğer Instagram’da bir hesap sizi taklit ediyor ise; bunun için de şikayette bulunabilirsiniz. İnstagram tarafından paylaşılan formu doldurarak şikayette bulunabilirsiniz. Formda yer alan seçeneklerden hesaba ilişkin bilgileri doldurmanız önemli. Ardından şikayet talebiniz alındıktan sonra ilgili hesap  İnstagram  tarafından incelenecektir. Şunu da belirtmeliyiz ki şikayet talebinde sadece hesabı taklit edilen kişi bulunabilir, bir yakını şikayet edemez.

Facebook  hesabımız için: Facebook hesabımızın çalınması veya kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesi durumunda da ilk yapmanız gereken şey; hesaba giriş yapıp şifreyi değiştirmek. Eğer giriş yapamıyorsanız Facebook  Yardım Merkezi’nden şikayet edebilirsiniz.

Facebook hesabımızın çalınması durumu söz konusu değilse; ancak Facebook hesabınız taklit ediliyorsa bu durumda da yapmanız gereken şey hesabın kapak fotoğrafındaki üç noktaya tıklayın. Bu bölümde yer alan Şikayet Et adımını seçin. Sonrasında ise karşınıza çıkan formu doldurun. Şikayet talebiniz üzerine hesap, Facebook tarafından incelenir. Eğer sahte olduğu tespit edilirse kapatılır. Süreci hızlandırmak için başkalarından destek alıp, şikayet etmelerini de isteyebilirsiniz. Belli bir şikayet sayısına ulaşınca hesap kapatılır.

Twitter hesabımız için: Facebook ve instagram için bahsettiğim yollar Twitter hesabı için de geçerlidir. Öncelikle şifremizi değiştirmemiz gerekmektedir. Eğer bu yolla sorun çözülmezse Yardım Merkezi’ne bildirmemiz hesabımızı güvene almamız için daha faydalı bir yol olacaktır. Eğer hesabınızda yapılan işlemler sizi adli mercilerle karşı karşıya bırakıyorsa ya da bırakacaksa emniyetin siber suçlar birimine  başvurup hesabı kapatmanız gerekmektir. Yaptığınız başvurular en azından sizi daha sonra oluşacak sorumluluktan kurtarmış olacaktır.

Genel olarak ilk yapacağınız şey eğer hesaba giriş yapabiliyorsanız şifrenizi değiştirmek. Daha sonra kullandığınız sosyal medya platformuna iletişim bölümünden ulaşarak, hesabınızın ele geçirildiğini belirtmeniz. Facebook, Twitter ve Instagram bu konuya oldukça özen göstermekte olup şikayet ettiğiniz hesabı kapatmaktadırlar.

Hesabınızı ele geçiren şahısı veya şahısları tanıyorsanız emniyete başvurmanız ve haklarında şikayetçi olmanız daha iyi olacaktır. Bu kişiler sosyal medya hesaplarını çalmışsa ‘özel hayatın gizliliğinin ihlali’ suçunu işlemiş olurlar ve bunun da cezası TCK m 134/1 de 1 ve 3 yıl olarak belirlenmiştir. Ayrıca başka kişilere ait görüntü veya seslerin internet ortamında ifşa edilmesi ise özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunun nitelikli halini oluşturacaktır ve ceza  2 – 5 yıl arasında artacaktır. 

Ancak Facebook, İnstagram ve Twitter’a yaptığınız başvuru ilgili platform tarafından reddedilirse bu durumda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) erişimin engellenmesini isteyebilirsiniz. Gerekli olan işlemlere  https://www.ihbarweb.org.tr/ohg/  ulaşabilirsiniz. Başvurunuzun kurum tarafından kabul edilmesinin ardından 24 saat içerisinde özel hayatın gizliliğinin ihlaline gerekçe olarak bildirdiğiniz adresleri (URL) Sulh Ceza Hâkiminin kararına sunmanız gerekmektedir. Kurum tarafından kabul edilen başvurunuzu Sulh Ceza Hakimliğine sunmadığınız takdirde erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkacaktır. Bu nedenle nihai çözüm için önce BTK’ye daha sonra da Sulh Ceza Hakimliğine başvurmanız gerekmektedir.

Bugünkü yazımda da anlatacaklarım bu kadar sevgili okurlarım. Yukarıda bahsettiğim işlemleri avukatınız aracılığıyla da gerçekleştirebileceğinizi unutmayın. Bir daha ki yazımda görüşmek üzere.

Hukukla kalın:)

İnstagram adresi: https://www.instagram.com/evinkrkmz56/

Büro adresi: Kültür mah. Yaşar Kemal Cad. No:29/B Kat:1 Kurtalan/Siirt

E-posta: [email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
08Tem
05Tem

HÜKÜMLÜNÜN HAKLARI

16Haz
07Haz

YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI

01Haz