Son Dakika: CHP'de Kurultay Davasından 'Mutlak Butlan' Kararı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel'in göreve geldiği 2023 yılındaki büyük kurultayın iptali istemiyle açılan davada mahkeme, kritik bir 'mutlak butlan' kararı verdi.
Edinilen ilk bilgilere göre, söz konusu kararın tedbir mahiyetinde alındığı öğrenildi.
Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) genel başkanlık değişiminin yaşandığı tarihi kurultaya ilişkin hukuki süreçte çok önemli bir gelişme yaşandı. Özgür Özel’in genel başkan seçildiği 2023 yılındaki Olağan Büyük Kurultay'ın iptali talebiyle açılan davada, mahkemeden siyaset gündemini sarsacak bir hamle geldi.
Mahkeme, davanın esasına yönelik olarak hukukta "işlemin baştan itibaren geçersiz ve yok hükmünde sayılması" anlamına gelen "mutlak butlan" kararı verdi.
CHP'nin kurultay davasına yönelik mutlak butlan kararı çıktı. Kararın tedbirli olarak alındığı belirtildi.
Ankara BAM 36. Hukuk Dairesi, CHP kurultay davasında Özgür Özel ile parti yönetiminin tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına, Kılıçdaroğlu ile yönetiminin görevi devralmasına karar verdi.
NE OLMUŞTU?
CHP'nin, 4-5 Kasım 2023'te gerçekleştirdiği 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından usulsüzlük soruşturması başlatılmıştı.
Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, 38. Olağan Kurultay'ının mutlak butlanla batıl olduğunun tespitiyle Genel Başkan Özgür Özel, Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin görevden uzaklaştırılmaları ve 38. Kurultay öncesi görevde bulunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile önceki kurulların göreve iadeleri talep edilmişti.
Bakmadan Geçme
