Siirtli Esnaflar Acı Gerçeğin Boyutunu Gözler Önüne Serdi!

Siirt'te Helvacılar çarşısı esnafı kentteki işsizlik rakamlarının yarattığı tabloyu açıkladı. 'İnsanlar günde 20 TL'ye ayda bin TL'ye çalışmak zorunda kalıyor' diyerek tepki gösterdi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Kentin önemli simgesi olan tarihi helvacılar çarşısında esnaf artan malitlerden dolayı bazı günler siftah yapmakta zorlandığını ifade etti.

Siirt'te esnaflar, işsizlik nedeniyle gençleri 750 TL ile bin TL arasında çalıştırdıklarını dile getirdi. Alım gücü düştükçe geçinmekte zorluk çektiklerini dile getiren esnaflar tepki gösterdi. Kimi esnaflar ise 2023'te yapılması beklenen seçimlerde "en az çalacak başa" gelsin demesi dikkat çekti.

'CEPLERİNİ DOLDURMUŞLAR'

Yıllardır çarşıda ayakkabı satarak geçimini kazanan Murat Alçı, okulların açılmasının kendilerine yaramadığını ve beklenen alışverişin gerçekleşmediğini belirtti. Alım gücünün düşmesinin yanı sıra aldıkları ürünün sürekli döviz kurundan kaynaklı yükselmesi nedeni ile yerine yenisini koyamadıklarını da vurgulayan Alçı, "Siirt'in gazetecileri siz buralara gelmezseniz kimseyi göremiyoruz. Dışarı çıkmıyorlar. İnsanların durumlarını sormuyorlar. Adamın rahatı yerindedir. Ceplerini doldurmuşlar. Özgürlük var mı yok mu basın da buna değinmek istemiyorum ama insanların durumlarını sormuyorlar. Ceplerini doldurmuşlar" diyerek tepkisini dile getirdi.

Siirtli Esnaflar Acı Gerçeğin Boyutunu Gözler Önüne Serdi!

'KAŞIKLA ÇALAN GELSİN'

Peynir satarak geçimini sağlayan esnaflardan Abdullah Toprakçı, süt ürünlerine önümüzdeki dönem zam gelmesinin yakın olduğuna dikkat çekti. Zammın gerekçesini de artan maliyetler olduğunu dile getiren Toprakçı, geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında yüzde yüzün üzerinde artışın olduğunu önümüzdeki günlerde zammın daha da kaçınılmaz olduğunu belirterek peynirin artık lüks olacağına vurgu yaptı. Maliyetlerin artmasının nedenlerini yorumlayan Toprakçı, yakıt işçilik ve yem fiyatlarının artışı olarak yorumladı. Üretimin de yapılmadığını vurgulayan Toprakçı 2023'ten umutlu olmadıklarını belirtti. 2023'te yapılacak seçimlerde siyasetçilerin vaatlerine ilişkin konuşan Toprakçı, "2023'ten umudum yok. Kim başa gelse çalacak. Yolsuzluk her yerde var. Bugün Almanya'da da yolsuzluk var. Ama bunun da bir oranı vardır. Orada yüzde üçtür Türkiye'de yüzden doksandır. Mükemmel bir sistem yoktur. Kova ile çalan var kaşıkla çalan var. Kaşıkla çalan gelsin" diye konuştu.

AYLIK ÜCRET 750 TL

Esnaflardan Sadık Baksal da kentteki işsizliğe dikkat çekerek, "Herşey çok pahalı iş yok. Siirt'te gençlerin çoğu işsiz. Bugün bir ay için bin TL'ye 750 TL'ye çalıştıracak işçi bulurum. Bugün bir terlik fiyatı olmuş 30 TL ama günde 20 TL'ye işçi çalıştırabilirim" dedi. Bu ücret ile bir gencin çalıştırmaya vicdanınız kaldıracak mı diye sorduğumuz da Baksal, "Vicdan bunu kaldırmaz ama ne yapsın insanlar bizi bu hale koyanlara onu sormak lazım" dedi.

Siirtli Esnaflar Acı Gerçeğin Boyutunu Gözler Önüne Serdi!

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN