Siirt Üniversitesi Öğr. Üyesi Doğan Arslan Açıkladı: Tıbbı Bitkilerle İlgili Bildiğiniz Doğrular Yanlış Olabilir!

Bitkisel ürünlerin, komşu ve arkadaş tavsiyelerine göre kullanılmamasını öneren Siirt üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Doğan Arslan, Bitkisel ürünlerin kullanımını eğitimli hekimlerin kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Bitkisel ürünlerin doğru şekilde tüketilmediği takdirde, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Siirt üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Doğan Arslan, bitkileri satın alırken ya da tüketirken bazı kriterlere ve kurallara uymanız gerektiğini belirtti.

Özellikle bitkisel bir ürünü tedavi amaçlı kullanmadan önce, mutlaka bir uzman hekime danışılması gerektiğine söyleyen Arslan, “Bitki çaylarını tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli hususlara değindi. 

"Tıbbi bitkiler eğer bir hastalık için kullanılıyorsa mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı"

Arslan, "Tüketiciler bitki isimlerini, kullanacakları bitkinin doğru olup olmadığını bilmeli, yani piyasada kekik adı altında satılan birçok farklı bitki türü bulunmaktadır. Aradığı ve arzu ettiği kekik acaba o kekik mi? Bilmeli ya da ehil insanlardan yararlanmalıdır. Tecrübe edilmemiş, çevresinde bu bitki hakkında bilgisi olmayan insanların bilgilerini değil de tecrübeli insanların bilgilerini kullanmasında yarar vardır. Eğer bir hastalık için kullanılıyorsa mutlaka bir doktor kontrolünde kullanılmalı, bu bitki şu hastalığa iyi gelir gibi yaklaşımların doğru olmadığı, zarar verebileceği kanaatindeyim.” dedi.

"Bugün piyasada ismine doğru bitkileri bulabilmek sıkıntılı"

Tıbbi bitkilerin mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğine dikkat çeken Arslan, doktora ulaşma imkânı yok ve kullanılması gerektiği düşünülüyorsa tecrübe edilmiş ve genel olarak kullanılan, nane, limon, kekik gibi karışımların kullanılabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkiler alınacak z veya bilgisine başvurulacak kişilerin geleneksel,  atadan kalma bir bilgiye sahip olması durumunda belki onların bilgisinden istifade edilmesi gerekeceğine dikkat çeken Arslan, “Bugün piyasada ismine doğru bitkileri bulabilmek sıkıntılı, Ada Çayı bitkisini arıyorsunuz, Dağ Çayı bitkisini veriyor. Papatya dediğimiz ama tıbbi olmayan farklı papatya türlerini papatya diye satan girişimciler var. Bunlar tüketicileri uyarmıyor. Bu papatya ile en fazla saç yıkanabilir.” dedi.

"Doğaldır nasıl olsa bitki çayı kimseye zarar vermez algısı çok yanlış"

Ada Çayının herkes tarafından çok masum bir bitki olarak bilindiğini ama hamile ve emziren annelerin tüketmemesi gerektiğine dikkat çeken Arslan, "Doğaldır, nasıl olsa bitki çayı kimseye zarar vermez deyip aşırı tüketmemek lazım. Sonuç olarak vücudun neresine nasıl bir etki yapacağını bilmiyorsanız, doktorunuzla konuşmadıysanız kaçınmak lazım. Ayrıca hazırlanan bitki çaylarının taze ve 24 saat içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Bazı bitki çaylarının günde bir, bazılarınınsa iki bardaktan fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bunların hangi bitkiler olduğununun uzmanlardan öğrenilmesinde yarar var, bitki deyip geçmemek lazım." ifadelerini kullandı.

"Satan da toplayan da alan da tüketen de aldığı bitkinin hangi bitki olduğunu bilmeyebiliyor"

Bazı bitkilerin, 'kullanayım iyi gelir' düşüncesiyle kullanıldığını ama yanlış bitki olduğu için vücutta toksit etki bırakabileceğini ifade eden Arslan, "Bu bitkiler görme, hafıza kaybı, karın ağrısı veya yara için kullanıldıysa kendisine zarar verebilir. Bunu doktor bilgisi dâhilinde kullanması gerekir. Geçmişte Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapmış olduğumuz bir çalışmada şunu gördük: 'Birçok aktarlarda papatya çayı adı altında satılan bitkinin tıbbi mayıs papatyası olmadığını gördük, 100, belki daha fazla da olabilir, sadece bir aktarda çay olarak tüketilebilecek doğru papatya numunesi tespit edebildik. Satan da toplayan da alan da tüketen de aldığı bitkinin hangi bitki olduğunu gerçekte bilmeden almış olabiliyor. Bunlara dikkat etmek lazım." şeklinde uyarılarda bulundu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN