- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt'te Yüzlerce Telefon Kapanma Riskiyle Karşı Karşıya: 'Çift IMEI' Dönemi Bitiyor Son Gün 1 Mayıs
Siirt'te Yüzlerce Telefon Kapanma Riskiyle Karşı Karşıya: 'Çift IMEI' Dönemi Bitiyor Son Gün 1 Mayıs
Siirt'te yurt dışından getirilen telefon kullanan yüzlerce kişi için kritik tarih yaklaşıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu denetimleri kapsamında kayıt yaptırmayan cihazlar 1 Mayıs'tan itibaren şebekeye kapatılacak. Türkiye genelinde ise binlerce kişinin etkilenmesi bekleniyor.
Yurt dışından getirilen telefonlara yönelik denetimler sıkılaştırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından başlatılan uygulama kapsamında, aynı pasaportla kullanılan ikinci telefonlar için tanınan süre doluyor. Kayıt yaptırmayan cihazların 1 Mayıs itibarıyla şebekeye kapatılacağı açıklandı.
Kurumun yaptığı bilgilendirmeye göre, 1 Ocak 2026’dan itibaren takibe alınan cihaz sahiplerine 120 günlük süre tanındı. Bu sürenin sona ereceği 1 Mayıs’tan sonra, kayıt dışı olduğu tespit edilen telefonlar Türkiye’deki mobil şebekelere erişemeyecek.
“Çift IMEI” yöntemi artık geçersiz
Denetimlerde özellikle çift SIM kartlı telefonlarda bulunan ikinci IMEI numarasının farklı cihazlarda kullanılmasıyla sistemin aşılmaya çalışıldığı belirlendi. Mevzuata göre bir kişi, üç yıl içerisinde yalnızca bir telefonu pasaport kaydıyla kullanabiliyor. Ancak bazı kullanıcıların bu kuralı ikinci IMEI üzerinden farklı cihazları aktif hale getirerek ihlal ettiği tespit edildi.
BTK incelemelerinde, başka cihazlara ait IMEI bilgilerinin kullanıldığı çok sayıda usulsüzlük ortaya çıkarılırken, Türkiye genelinde binlerce telefonun bu kapsamda olduğu değerlendiriliyor.
Kullanıcıların mağduriyet yaşamaması için IMEI numaralarını *#06# tuşlayarak kontrol etmeleri ve e-Devlet üzerinden kayıt durumlarını sorgulamaları öneriliyor. Kayıt dışı cihazların kullanılmaya devam edebilmesi için ise 2026 yılı için belirlenen 54 bin 258 TL’lik harcın ödenmesi gerekiyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, daha önce çift SIM veya e-SIM üzerinden kullanım süresini uzatmaya yarayan yöntemler de geçerliliğini yitirecek.
Siirt’te yüzlerce kişi etkilenebilir
Siirt’te özellikle yurt dışından getirilen telefonların yaygın kullanımı nedeniyle, bu düzenlemenin kentte yüzlerce kişiyi etkilemesi bekleniyor. 1 Mayıs itibarıyla uygulamanın devreye girmesiyle birlikte çok sayıda vatandaşın telefonunun kapanabileceği ve mağduriyet yaşanabileceği ifade ediliyor.
Bakmadan Geçme