Siirt'te Koronavirüs vaka sayılarındaki artış korkutuyor!

Yeniden yükselişe geçen yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının ardından uyarılarda bulunan Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Selahattin Vural, şiddetli boğaz ağrısı ve yorgunlukla uyananların mutlaka Covid-19 testine gitmesi gerektiğini söyledi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Sağlık Bakanlığı, 11-17 Temmuz tarihleri arasını kapsayan haftalık korona tablosunda vaka sayısının 226 bin 532'ye ulaştığını 96 kişinin de hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Geçtiğimiz haftalarda ise vaka sayısı 117 bin 95 olarak açıklanmış ve 31 kişi yaşamını yitirmişti. Vaka sayılarının 1 haftada neredeyse iki katına çıkması dikkat çekti.

4-10 Temmuz arasında tespit edilen vaka sayısı ise 117 bin 95, buna göre vakalar bir önceki haftaya göre yaklaşık 100 bin arttı.

 Coronavirüs salgını başta ülkemiz olmak üzere dünya genelinde de yeniden yükselişe geçti. Salgının artmasında tatil dönemi olmasının da payı olduğu ifade edilirken, uzmanlardan vatandaşlara uyarılar gelmeye devam ediyor.

Siirt'te Koronavirüs vaka sayılarındaki artış endişe yaratıyor!

Kapalı ve toplu alanlarda maske takılmanın çok büyük koruyucu etkisi var

Bütün ülkede olduğu gibi Siirt’te de Covid-19 vakalarının hızlı bir şekilde artma eğilimi gösterdiğine dikkat çeken Başhekim Vural, maske takmanın bırakılmasından bu yana vaka sayılarının birkaç kat artığını belirti.

Covid-19 salgınının bittiğine dair halkın yanlış bir algıya kapıldığını ifade eden Vural, “Covid-19’un alt varyantlarına maruz kalıyoruz ve sürekli mutasyon geçiriyor. Siirt’te de Omicron varyantı ve benzeri varyantlarla karşı karşıyayız. Daha önceki varyantlarda çok yakın temas gerekirken şu anda çok kısa bir temasta bulaşması mümkün, yaz olması nedeniyle insanların bir arada oturması ve sosyalleşmesi sonucu vaka sayılarında ciddi bir artış var. Kapalı ve toplu alanlarda maske takılmasının çok büyük bir koruyucu etkisi bulunmaktadır.” dedi.

Siirt'te Koronavirüs vaka sayılarındaki artış endişe yaratıyor!

Bizler en az aşı yaptıran 5 ilden biriyiz ve bunu anlamakta zorluk çekiyorum

Covid-19 varyantlarını hafif seyrediyor olmasının sevindirici olduğunu dile getiren Vural, “Vaka sayıları artmakla birlikte hastane yükümüzü arttırmamaktadır. Son zamanlarda Covid-19’dan kaybettiğimiz hastamız yok, 2 yoğun bakım ve serviste yatan hastamız var. Bu durum sağlık hizmetimizi aksatmıyor. Mümkün olduğu kadarıyla toplu ve riskli, alanlarda maske takalım, Covid olduğunu bildiğimiz kişilerin ortamından uzak duralım ve aşılarımızı yaptıralım, Siirt aşılama da Türkiye’nin en gerisinde kalmış illerinden bir tanesidir. Bizler en az aşı yaptıran 5 ilden biriyiz ve bunu anlamakta zorluk çekiyorum, bu nedenle aşı istasyonlarımız görevlerine devam etmektedir. Ve bütün Siirtli vatandaşlarımıza aşı olmaya davet ediyorum.”

Her ne kadar yeni Covid-19 varyantlarının hafif seyrediyor olsa da buna güvenilemeyeceğine dikkat çeken Vural, “Kronik ve onkoloji tedavisi gören ve yaşlı olan vatandaşlarımızın bağışıklık sistemi çok düşüktür. Normal hastalardan çok daha fazla etkilenmektedirler. Onları öncelikle aşı olmaya davet ediyor ve toplu alanlarda da maske kullanmalarını öneriyorum.” dedi.

En çok görülen şikâyetler boğaz ağrısı, halsizlik, ateş

Yeni varyantların çocuklara daha hızlı bulaştığını ve daha sık rastlandığına dikkat çeken Vural, hastalık belirtilerini şu şekilde anlattı:

Hastalık çoğunlukla çocuklarda görülmeye başlasa da her yaş gurubunda görülüyor. Belirtiler, öncelik olarak boğaz ağrısıyla başlıyor. İnsanlar yaz olması nedeniyle soğuk sudan kaynaklandığını zan ediyor bu nedenle üzerinde durmuyor, ertesi günde bir halsizlik başlıyor. Bazı hastalarımızda ishal ve mide bulantısı olduğunu müşahede ediyoruz. Hastalığın 3’ncü gününde de 38-39 derece ateş başlıyor ama her hastada da ateş olmuyor. Hastalık ateş düşürücüye cevap veriyor. Kas ve eklem ağrıları olabiliyor, özellikle gece terlemeleri fazla görülmektedir ama ağır bir tablo ile karşı karşıya kalmıyoruz. Tabi eğer bir kimsenin boğazı ağrıyorsa Covid-19’dan şüphelenmelidir.

Pandemi polikliniğinin 24 saat açık olduğunu hatırlatan Vural, son olarak şu çağrıda bulundu:

“Polikliniklerimiz ve aşı istasyonlarımız 24 saat açıktır, bir şüphe durumunda test veya muayene yapmaları uygun olur. Pozitif çıktıkları taktirde en az 7 gün bir izolasyona kendilerini tabi tutmaları gerekiyor.”

Haber Fotğraf : Murat Orhan /  İLKE Haber Ajansı (İLKHA)

Siirt'te Koronavirüs vaka sayılarındaki artış endişe yaratıyor!

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN