Siirt Fıstığı'nda Verim Sorununa Aşılı Çözüm Geliştirildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)' kapsamında Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce 'Siirt Fıstığı Tane Dolumu İçin Erkek Aşılama Projesi'  uygulanmaya başlandı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

“Siirt Fıstığı Tane Dolumu İçin Erkek Aşılama Projesi” ile Siirt Fıstığ’ında görülen boş tane sorununa ve düşük verim problemine büyük ölçüde çözüm sağlanması amaçlanıyor.

Proje Merkez ve Kurtalan ilçelerinde toplamda altı köy ve yedi bahçede uygulanacak. Proje kapsamında her dekara iki erkek ağaç olacak şekilde dişi ağaçlar da çevirme aşısı şeklinde yapılacak.

Uygulamada kullanılacak erkek aşı gözleri Antepfıstığı Araştırma Enstitü Müdürlüğü damızlık bahçesinden elde edilen Siirt Fıstığı’na uygun, ortanca zamanlı çiçek veren “ATLI” çeşidinin erkek ağaçlarından alınarak yapılacak.

Aşılar proje kapsamında tutulan aşı ustalarınca teknik personel gözetiminde uygulanıyor.

Proje ile birlikte İl genelinde yaşanan erkek çeşit ve erkek ağaç azlığı sorunun çözülmesi ile il genel veriminde %50'lik bir artış yaşanması ön görülüyor.

Öte yandan yapılan açıklamada bu yıl Siirt ve bölgede Siirt Fıstığı’nda da verimli bir hasadın yaşanacağı belirtildi.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN