Siirt'te Bu Bitkiye Dokunan Yandı! Cezası 109 Bin Lira

Nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altında olan salep orkidelerinin doğadan toplanmasının 109 bin TL idari para cezası yaptırımı var.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, "salep ve yabani orkidelerin kök yumrularının sökülerek toplanması nedeniyle biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan 109 bin 593 TL lira para cezası uygulanacak." denildi.

Salep ve yabani orkidelere zarar verilmesinin yasak olduğu belirtilen yazılı açıklamada "Salep soğanları, 'Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye (CITES) göre, nesli tehlike altında türler listesinde bulunuyor. Koruma altına alınan salep bitkisinin doğadan toplanmasına izin verilmiyor. Salep ve yabani orkidelerin kök yumrularının sökülerek ticari amaçla toplanması, endemik olan bu bitkilerin zaman içinde yok olma tehlikesini ortaya çıkarıyor." ifadelerine yer verildi.

" Özellikle insanlarımız, bu konuda çok dikkat etmelidir. Salep ve yabani orkide bu bölgenin değeridir." denilen açıklamanın devamında ise şu açıklamalara yer verildi:

"Her endemik bitki kendi bölgesinde değerlidir. Biz de bu değerimize sahip çıkmalıyız” dedi.  “Kimisi bunları satmak için söküyor. Biz gördüğümüzde buna izin vermiyoruz. Bu salep soğanlarını toplayanları veya çiçeğini koparanları gören insanlarımızdan yetkililere haber vermesini ve  Bölgemizde yapılacak her türlü biyokaçakçılık  faaliyetinde Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü’ne 0484 223 24 82 telefon numarası üzerinden ve güvenlik güçlerine 112 acil çağrı merkezi veya 156 jandarma İhbar üzerinden ihbar edilmesini bekliyoruz.

Biyokaçakçılığa toplum olarak duyarlı olunması sahip olduğumuz bu zenginliği korumak yabancılar ve halkımız tarafından izinsiz olarak tabiattan toplanmasını engellemek hepimizin görevi."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN