Siirt Eski Belediye Başkan Yardımcısı Kaya'nın Cezaevinde Tutuklu Bulunan Babasının Sorunu Meclise Taşındı!

Siirt'in eski Belediye Başkan Yardımcısı Feremez Kaya'nın , 2008 yılında gözaltına alınıp yargılanan ve sonraki yıllarda tutuklanan babası Abdulalim Kaya'nın serbest bırakılması için yaptığı girişimler sonucu konu meclis gündemine de taşındı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, Siirt'in eski Belediye Başkan Yardımcısı Feremez Kaya'nın, babasının yaşadığı sorunu adalet bakanına sordu.

Bakırhan, hasta tutuklu  Abdulalim Kaya'nın durumunu Adalet Bakanlığına soru önergesi yöneltti.

Bakırhan soru önergesinde şuy ifadelere yer verdi:

"Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Yılmaz TUNÇ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.

Tuncer BAKIRHAN/TBMM İdare Amiri-Siirt Milletvekili

Abdulalim Kaya 2008 yılında Siirt’te yapılan bir basın açıklaması sonrasında gözaltına alınmış. Gözaltı işleminden sonra Abdulalim Kaya hakkında herhangi bir teşhis, tanık, kamera görüntüsü ve somut bir delil olmamasına rağmen yalnızca basın açıklamasına katılmaktan dolayı yapılan yargılama sonucunda kendisine 8 yıl ceza verilmiştir. Abdulalim Kaya 20 Eylül 2021 tarihinde Bursa’da prostat ameliyatı geçirmiş ve daha sonra taburcu edilerek evine dönmüştür. Ancak henüz tedavileri ve kontrolleri tamamlanmadan ameliyatından 20 gün sonra kaldığı eve baskın yapılarak gözaltına alınmış ve onaylanan cezasından dolayı Bursa H Tipi Kapalı Cezaevine konulmuştur. Ameliyatından sonra kendisinin mutlak suretle kullanması gerekli ilaçlar çeşitli bahanelerle cezaevine alınmamıştır. Abdulalim Kaya Bursa cezaevinde kaldığı sırada mide kanaması geçirmiştir. Yaşadığı mide kanaması sonucunda Adli Tıp Kurumu tarafından 3 aylık rapor verilmiştir. Daha sonra Siirt Eğitim Araştırma hastanesinde 3 kez raporun süresi uzatılmış. Verilen raporlar sonucunda infazı bir süre ertelenmiş. Daha sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu cezaevinde kalabilir raporu verdiği için infaz süresi biter bitmez Abdulalim Kaya Siirt’teki evinde gözaltına alınıp Batman Cezaevine konulmuştur.

Abdulalim’in Kaya’nın kimlikte gözüken yaşı 80, ancak ailesinin ve kendisinin anlatımına göre 86 yaşında. Abdulalim Kaya şu anda yatağa bağlı ve ihtiyaçlarını karşılayamayacak şekilde Batman hapishanesinde kalmaktadır. Aynı zamanda Kaya son birkaç yılda çok ağır ameliyatlar geçirmiştir. Kaya cezaevinde kaldığı süre içerisinde anjiyo olmuş, sol böbreği tamamen iflas etmiş, sol gözü görme yetisini kaybetmiş, sol kulağı duyma yetisini kaybetmiş ve mesane kanserine yakalanmıştır. Ayrıca tansiyon hastasıdır. Şeker hastası olduğu için sürekli ayak yanmasından uyumamaktadır. Cezaevinde düzenli olarak beslenememesinden kaynaklı olarak sık sık şeker komasına girmekte ve neredeyse tüm günü baygın geçirmektedir. Tüm bu sağlık problemleri uzman heyetlerce verilen yüzde 93 sağlık kurulu raporlarıyla mevcuttur.

Bu bağlamda;

Ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın durumuna ilişkin bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

Abdulalim Kaya’nın çeşitli hastalıklarına ve yüzde 93 engelli raporuna rağmen halen içeride tutuluyor olmasının nedeni nedir?

Hayati tehlikesi bulunan ve kendi başına yaşamını idame ettiremeyen Abdulalim Kaya’nın tedavisinin gerekli şekilde yapılmamasını insan hak ihlali ve yaşam hakkının ihlali olarak görmüyor musunuz?

Bakanlığınıza göre Kaya’nın içinde bulunduğu cezaevi koşullarının ağırlığı, mevcut kronik hastalıkları ve ileri yaşı nedeniyle cezaevinde kalması imkânsız olmasına rağmen tahliye edilmemesinin hukuki izahatı nedir?

Abdulalim Kaya şu anda yatağa bağlı ve ihtiyaçlarını karşılayamayacak şekilde Batman cezaevinde kalmakta iken ve son birkaç yılda çok ağır ameliyatlar geçirmiş olmasına rağmen İstanbul Adli Tıp kurumunun Kaya’nın cezaevinde kalacağını belirtmesi vicdani midir?

Cezaevlerinde bulunan tüm hasta tutukluların gerek ulusal gerekse uluslararası sözleşme ve yasalar ile tanınan haklarının uygulanması ve tahliye edilmesi konusunda bakanlığınızın yeni dönemde bir çalışması olacak mıdır?

İnfazının çoğunu yerine getirmiş ağır hasta mahpusların yaşam hakkının korunması amacıyla hükmün geriye bırakılması veya diğer adli kontrol hükümleri için bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?"

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN