Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Aytek, Binalarda Yağmur Suyu Toplama Sisteminin Zorunlu Hale Getirilmesini Değerlendirdi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Aytek, binalarda yağmur suyu toplama sistemi zorunlu hale getirilmesine yönelik değerlendirmede bulundu.

Uygulamanın neden zorunlu hale getirildiğini, ne zaman ve nasıl uygulanacağına yönelik açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ali Aytek, şöyle konuştu:

“Ülkemizde normal mevsim ortalamasının altında oluşan yağış miktarından dolayı, muhtemel bir kuraklık beklentisi oluştu. Bu yönetmelik değişikliği de tam bu zamanda yayınlandı.

Depremler, orman yangınları, kasırgalar ve kasırgaların her birinin ortak bir önemli yönü vardır. Bunların tanımlamaları kolaydır. İnsanları hemen etkileyen sellerin aksine, kuraklıklar daha uzun vadelidir ve etkileri aylarca veya yıllarca sürebilir. Yapılan araştırmalara göre, bir kuraklık meydana geldiğinde, bir alanın tamamı uzun bir süre etkilenir. Yağış normalden az olduğunda ve bir bölgenin su kaynağı etkilendiğinde, bir kuraklık meydana gelir.

Bu, yazın, kışın veya diğer aylarda bir bölgede yıllık olarak meydana gelebilecek olağan kuru koşullardan farklıdır. Ülkemizin her bölgesinde, genellikle yıl içinde düşmesi beklenen belirli bir yağış miktarı vardır. Bazı yerler bu yağışı yağmurda, diğerleri karda alır. Uzun bir süre boyunca normalden daha az yağış düştüğünde, toprak kurur, ağaçlar ve mahsuller ölür ve derelerdeki, nehirlerdeki, göllerdeki ve rezervuarlardaki su kurur. Bu devam ederse, bölgede kuraklık yaşandığı söylenebilir.

Planlı Alanlar Tip Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile “2000 m²’den büyük parsellerde yapılacak yapılarda mekanik tesisat projesine; çatı yüzeyi yağmur sularının, tabii zemin altında tesis edilecek yağmursuyu toplama tankında toplanması, gerekmesi halinde filtre edilerek yeniden kullanılması amacıyla yağmursuyu toplama sistemi projesi de eklenir. İlgili idarelerce daha küçük parsellere ilişkin de zorunluluk getirilebilir. Yağmursuyu toplama tankı, parselin yan, arka veya parsel sınırına 3 m. den fazla yaklaşmamak kaydı ile ön bahçe zemini altında konumlandırılır. Toplama tankı tahliye hattı varsa yağmursuyu şebekesine bağlanır, atık su şebekesine bağlanamaz.” Hükmü getirilmiş oldu.”

23 Ocak 2021 tarihiyle yürürlüğe giren bu yönetmelik değişikliği, bu tarih itibariyle 2000 m2 den büyük bir parsel için inşaat ruhsatı almaya gelen herkes için uygulamaya konulmuştur. Bundan böyle inşaat ruhsatı almaya gelen müteahhitlerden daha önce istenen projelerle birlikte yağmursuyu toplama sistemi projesi de istenecektir.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN