İran'da Ahlak Polisleri Tarafından Öldürülen Mahsa Amînî İçin HDP Siirt İl Örgütü Basın Açıklaması Düzenlendi

HDP Siirt İl Örgütü, İran'da ahlak polisleri tarafından saçına baş örtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle, gözaltında katledilen Mahsa Amînî için basın açıklaması düzenledi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

HDP Siirt İl Binası önünde düzenlenen basın açıklamasına, HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, HDP Siirt İl Eş Başkanları Mehmet Kaysı, Hatice Tay ve çok sayıda partili katıldı.

Basın açıklamasını okuyan HDP Siirt İl Eşbaşkanı, "Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlana, givimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, "Islami Kurallara uymadıkları gerekçesi ile kadınları darp eden, katleden bu rejim yok olmaya mahkumdur." ifadelerini kullandı.

Tay basın açıklamasının devamında ise şu ifadelere yer verdi:

"22 yaşındaki jina Mahsa Emini, Iran Islam Cumhuriyeti'nde rejimin sözde "Ahlak Polisi tarafından başörtüsünü düzgün takmadiği gerekçesiyle başkent Tahran'da 14 Eylül'de işkenceyle gözaltına alındı Polis karakoluna götürülen Mahisa, ayns gece hastaneye kaldırıldı ve oradan da ölüm haberi geldi Amini'nin başına aldığı darp nedeniyle beyin kanaması geçirmesi sonucu yaşamını yitirdiği kesinleşti Kürt bir kadın olan Mahsa Emini, Iran'da rejimir in polisten tarafından katledildi.

Kadınlar başta İran olmak üzere dünyanın her yerinde halklar protesto eylemleriyle Mahsa Emini'nin katledilmesine karş tepkilerini bey den ediyor. Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle erkek egemen Iran Belimine ve onun "ablak poliri" gibi kadın düşmem kurumlarına karşı isyanını yükseltiyor.

Nitekim Mahsa'nın cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak, mücadelelerini, isyanını yeni bir boyuta taşıdığını göstermiştir. Kadınlara, kadınların yaşam tarzlarına, başörtü dayatmasına karşı direnişten asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha göstermişlerdir.

Yine Mahsa'nın katledilmesine yönelik Kurdistan eyaletinde başlayan kadın isyanı bölgede dalga dalga yükselerek bir halk isyanına dönüşmüştür. İran rejimi gelişen bu isyanı sindirmek için tüm güçleriyle haika saldırarak bir kez daha kadın düşmangimi, Kürt duşmanlığını tescillemiştir. Iran'da 1979 vilindan beri uygulanan yaslar kadın düşmanlığı üzerinden inşa edilmiştir.

Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlana, givimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, "Islami Kurallara uymadıkları gerekçesi ile kadınları darp eden, katleden bu rejim yok olmaya mahkumdur.

İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldınlara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmemiştir. Mahsa'nın direnişi bunun en büyük kanıtıdır iktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmakta. Ancak şu iyi bilinsin kadinlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek! İranlı kadinler başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor! tran halkları, dünya halkları yeter diyor!

Mahsa şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz, ahlaksızlık sizin görünen saç tellerinizde değil, İran'dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir Buradan bir kez daha belirtiyoruz, Mahsa nin direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir!

Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz"

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN