Taassup Altındaki Tehlikeli Cemiyetler

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME:

İster dini isterse seküler olsun;insanların bir cemaate, bir tarikata, bir vakfa, bir derneğe yahut da birplatforma dahil olmaları ve bu cemiyetlerde faaliyette bulunmaları en tabiihakları olmakla birlikte takdir edilmesi gereken bir durumdur. Bu cemiyetlerister dini, ister siyasi, isterse de seküler olsun nasıl ki kendi görüşleriniöğrenme, öğretme ve yayma hakkına sahiplerse, başkasının da onları eleştirme vetoplum, devlet ve gençlik için tehlikeli bulduğu yönlerini anlatma en doğalhakkı olmalıdır. Bu yazımda daha çok taassup altındaki dini cemiyetleredeğineceğim. Çünkü Müslümanlar, taassup altındaki din düşmanı oluşumları kolayfark eder ve zaten onları benimsemezler. Ama dine hizmet yolunda dinianlattığını belirten ve niyeti böyle olsa bile, gerçekte beyinleri yıkayıpgençleri zehirleyen ve onların düşünme yetilerini ellerinden alan tehlikelidavranışları ve fikirleri olan cemiyetleri kolay fark edemezler.

Daha FETÖ'ye 'Hizmet Hareketi' FETÖelebaşına da 'Hocaefendi' dendiği,birçok başka cemaatin ve alimin onları yere göğe sığdırmadığı en güçlüoldukları dönem olan 2010'lu yıllarda üniversitede bu yapılanmanın çoktehlikeli olduğunu ve gençlerin bu örgütten çıkmaları gerektiğini yazılarımlave bildirilerimle tüm tehditlere rağmen açıklamıştım. O zamanlar yazılarımsayesinde birçok gencin aydınlandığını ve ayrıldığını bilmekteyim. Nasıl ki bukirli örgütün o zamanlar 'DinlerarasıDiyalog' palavrasıyla bir maşa olduğunu ve deccaliyete hizmet ettiğinianlatmış ve dileyen kişiyle de tartışmaya hazır olduğumu beyan etmişsem de,şimdi de gençlik, toplum ve devlet için büyük tehlike olarak gördüğüm 'Taassup altındaki tehlikeli cemiyetleri'çok sert bir biçimde eleştirmekle birlikte, gençlerin de aydınlanması yolundaelimden gelen gayreti göstermeye cevam edeceğim.

İslam elbette ki bir cemaat dinidir. Birinsanın dinini öğrenmek yahut da ruhen huzur bulmak ve imanen gelişmesi adınabir cemaate, bir tarikata yahut da başka bir cemiyete dahil olması ve bulunduğuyerde faaliyetlerde bulunması dinimiz adına çok güzel bir şeydir. Ama bucemiyet kişinin sorgulama ve düşünme yetisini köreltiyor, bu cemiyete mensupolan kişiler bağlı olduğu liderin her sözünde ve her davranışında bir hikmetarıyor ve kendilerine en ufak bir eleştiride yaygaralar koparıyorlarsa; velevki alınları secdeden kalkmaz olsun, velev ki oruç tutmaktan dilleri damaklarıkurusun bunların milletimize ve gençliğe verecekleri hiçbir şey olmamaklabirlikte Hz. Allah'ın bizden esas istediği 'Aydındüşünce' evresine de evrilmemişler demektir.

İşte bu özellikteki cemiyetler çoktehlikelidir. Bir kişi bulunduğu cemiyeti en doğru yol kabul edebilir, bundabir mahzur yoktur. Yalnız bu kişi hem liderini hem de bulunduğu cemiyeti endoğru kabul etse bile; eleştiriye açık olmalı, farklı fikir ve düşünceleretahammül edebilmeli, dünyada daha bilmediği on binlerce farklı cemiyet ve binlercealim daha olduğunun farkına varmalı, dünyanın sadece kendisi ve cemiyetietrafında dönmediğini kabullenmelidir. Ama ne yazıktır ki birçok cemiyettaassup altında olmasına rağmen bunu kabullenmemekte, zihinleri köreltmeyedevam etmekte ve 'Aydın düşünce' nin önünütıkayarak gençleri zehirlemeye devam etmektedir.

Nitekim FETÖ'ye mansup on binlerce kişi debu 'Taassup'belasından dolayı hakikati görememiş, dine hizmet ettiğini zannetmiş ve onlaramensup silahlı teröristler ise insanları hiç çekinmeden tarayabilmişlerdir.İşte bu 'Taassup' yüzünden DEAŞ'amensup binlerce terörist, Kur'an okumasına ve namaz kılmasına rağmen, 'Kafir' diyerek on binlerce Müslümanıkatletmiştir. Eğer bu kirli örgütlere mensup kişilerin sorgulama yetileriköreltilmemiş ve zihinleri yıkanmamış olsaydı, belki de İslam dünyasında şu anhiçbir kan akmayacaktı.

Bir cemiyetin tehlikeli olması için illasilahlı olması gerekmez. Bir cemiyetin savundukları doğru olsa bile, gençlerinbeyinlerini uyuşturup onları köreltiyorsa yine bu cemiyet de geleceğimizaçısından tehlikelidir demektir. Bir insanın en kutsalı en öncelikle 'Aklıdır'. Çünkü akıl olmadan iman da olmaz. Akıl bir Müslümanın ve birinsanın başkasına asla emanet etmemesi gereken en kutsalı olmalıdır. Bir Müslüman olarak akıl sadece Allah'aemanet edilir. Akıl, Allah adına konuştuğunu söyleyenlere ise asla teslimedilmez, velev ki gerçekte Allah adına konuşuyor olsalar bile.

Dr. Özgür Aydın / Siirt

SON 5 YAZISI

İDARECİLERE EĞİTİM ŞART

20 Haziran 2022 17:57

OKU

ÇOK OKUMAYIN. KALİTELİ OKUYUN

16 Haziran 2022 11:55

OKU

“MÜLTECİLER VE GÖÇMENLER HAKKINDA”

17 Nisan 2022 15:06

OKU

28 Şubat’ı Unutmayalım!

28 Şubat 2022 11:26

OKU

ALİ KARAHASANOĞLU'NA CEVAP

09 Ekim 2021 15:10

OKU