Evin Korkmaz Yazdı: MOBBİNG(PSİKOLOJİK TACİZ) VE MANEVİ TAZMİNAT

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME:

İşyerinde maruz kalınan davranışların Mobbing olarak bir hukuki değerinin olması için aynı ortamda bulunan veya aynı organizasyona bağlı olan bir veya birden fazla kimsenin bir kişiye belli bir amaçla, sistematik bir şekilde yılgınlık, korku, tedirginlik, endişe, bunalım veya kaygı oluşturacak söz, tutum veya davranışlarla psikolojik ve duygusal baskı kurarak onu belli şekilde davranmaya ya da davranmamaya, ortak alandan uzaklaştırmaya, güçsüzleştirmeye değersizleştirmeye,aşağılamaya veya pasifize etmeye yönelik davranışların olması gerekmektedir. Öncelikli olarak Mobbing'in işyerinde olması gerekir, bu davranışların belli bir çalışanı hedef alır şekilde ve sistematik olması zorunludur. Sürekliliği olmayan belli aralıklarla yaşanmış bir kez haksız kaba davranış Mobbing olarak değerlendirilemez.

Psikolojik tacizi en iyi gösteren uygulamalar; kendini göstermeyi engellemek, sözünü kesmek, yüksek sesle azarlamak sürekli eleştiri, çalışanı iş ortamında yokmuş gibi davranılması, iletişimin kesilmesi, fikirlerine itibar edilmemesi, asılsız söylenti, hoş olmayan imalar, nitelikli iş verilmemesi, anlamsız işler verilip sürekli yer değiştirilmesi, ağır işler verilmesi ve fiziksel şiddet tehdidi sayılabilir.

İşyerinde mobbing örnekleri şunlardır:

İş yerinde çalışanın mesleki yeterliliği sorgulanıyorsa,Çalışana güvenilmediği belirtiliyor ve hissettiriliyorsa,Bilinçli ve kasti olarak bitirilmesi mümkün olmayan bir iş verilip tamamlanması isteniyorsa,İş yerinde normal koşullar altında çalışanın bilmesi gereken fakat çalışandan gizlenen bir bilgi varsa,Çalışan görmezden geliniyor, diğer çalışanlar tarafından dışlanıyor ve genel olarak iş ortamından soyutlanıyorsa,Çalışanın yetkileri kısıtlanıyor ve iş tanımında olumsuz yönde bir değişikliğe gidilmişse çalışan genel olarak mobbinge maruz kalıyor demektir.

İşverenin işçinin ruh ve vücut dokunulmazlığını koruma altına alma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu nedenle de iş yerinde mobbing mağduru olan kişiler bu durumu işverene iletmeli ve işveren de gerekli önemleri almak durumundadır.

Mobbing davasında tazminat türleri farklı şekillerde karşımıza çıkmakta ve aşağıda sıralanmaktadır. Özel Şartları da var ise mobbing şikayeti ile kişinin yasal olarak sahip olduğu haklar şu şekilde sıralanabilir:

İş Sözleşmesine haklı fesih ile son verme,Manevi Tazminat Talep Hakkı,Kıdem Tazminatı isteme hakkı,Suç Teşkil Etmesi Halinde mobbing yapan yöneticiden doğrudan tazminat isteme hakkı,Suç Teşkil Etmesi Halinde Mobbing Nedeniyle Ceza Davası isteme hakkı,(Varsa) Fazla Mesaileri Talep Hakkı,(Varsa) Tüm İşçilik Alacaklarını Talep Hakkı

Mobbing davasında avukat tutulması, davanın başarısı açısından önemlidir. Delillerin toplanmasından dilekçenin yazılmasına ve ilgili mahkemeye sunulmasına kadar ki hukuki süreçlerde tarafların haklarını en doğru şekilde korumak avukatlar sayesinde olur. Danışmak veya hukuki yardım almak için aşağıdaki bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz. Bir daha ki yazımda görüşmek üzere.

Hukukla kalın:)Twitter adresi: https://www.twitter.com/evin_korkmaz/Büro adresi: Kültür mah. Yaşar Kemal Cad. No:29/B Kat:1 Kurtalan/Siirt Kurtalan Ziraat Bankası karşısıE-posta: evinkrkmz1510@gmail.com

SON 5 YAZISI

Boşanma Davasında Tazminat Ve Nafaka

08 Temmuz 2021 22:36

OKU

HÜKÜMLÜNÜN HAKLARI

05 Temmuz 2021 12:04

OKU

SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTASI VE ARICILIK SİGORTASI

16 Haziran 2021 14:39

OKU

YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI

07 Haziran 2021 10:17

OKU

BABANIN EVLİLİK DIŞI DOĞAN ÇOCUĞUNU TANIMASI

01 Haziran 2021 15:11

OKU