Bilim İnsanları Işığı Maddeye Dönüştürmenin Peşindeler

Osaka ve San Diego Üniversiteleri'nin iş birliğiyle yürütülen bir araştırmada, bilim insanları, ışığı maddeye dönüştürmek amacıyla Einstein'ın ikonik E=mc^2 formülünü test edecekleri bir deney tasarladı.

TAKİP ET:
Vedat Aydın

Osaka ve San Diego Üniversiteleri'nin iş birliğiyle yürütülen bir araştırmada, bilim insanları, ışığı maddeye dönüştürmek amacıyla Einstein'ın ikonik E=mc^2 formülünü test edecekleri bir deney tasarladı. Lazerlerin kullanılacağı deneyde, fotonların çarpıştırılması ve ortaya çıkacak olan parçacıkların incelenmesi, temel fizik prensiplerini sınırlarının ötesine taşıyabilir. Araştırmacılar, bu cesur adımın gerçekleştirilebilir olduğunu ve bilim dünyasına yeni bakış açıları sunabileceğini belirtiyor.

Bilim İnsanları, Einstein'ın Ünlü Formülünü Test Edecekleri Heyecan Verici Bir Deney Tasarladı: Işığı Maddeye Dönüştürme Çalışması Başlıyor!

Osaka ve San Diego Üniversiteleri'nin ortak çalışmasıyla yürütülen bir araştırmada, bilim insanları, ışığı maddeye dönüştürmek amacıyla Einstein'ın meşhur E=mc^2 formülünü test edecek bir deney tasarladı. Bu formül, bir cismin enerjisinin, kütlesi ile ışık hızının karesinin çarpımına eşit olduğunu ifade eder. Ancak bugüne kadar bu formül, gerçek anlamda test edilmemişti.

Deneyde, lazerler kullanılarak fotonların çarpıştırılması simüle edildi. Çarpışmaların sonucunda elektronlar ve pozitronlar ortaya çıkması bekleniyor. Pozitronlar daha sonra lazerin manyetik alanı ile hızlandırılarak bir pozitron ışını oluşturabileceği öngörülüyor. Osaka Üniversitesi'nden fizikçi Alexey Arefiev, geliştirdikleri deneyin gerçekleştirilebilir olduğunu ve bu türden lazerlerin zaten bulunduğunu belirterek, gerçek dünyada kullanımını beklediklerini ifade etti.

Kıdemli araştırmacı ve Fizik Profesörü Steven Rose, deneyin, "Maddenin enerjiye dönüştürüldüğünde bize ne kadar enerji üretildiğini gösteren E=mc^2'den bahsediyoruz. Yaptığımız şey aynı ama bu sefer formülün tersi: foton enerjisini kütleye dönüştürmek, yani m = E / c^2" şeklinde açıkladı.

Deneyin nasıl gerçekleştirileceği konusunda ise, görünür ışığın bin katı ve bir milyon katı kuvvetteki iki ışık dalgasının altın bir levhaya ateşlenerek çarpıştırılacağı belirtildi. Hohlraum adı verilen küçük bir altın tüpte güçlü bir lazerin termal radyasyon oluşturacağı ve foton ışınının bu süreçte yönlendirilerek çarpışmanın gerçekleşeceği ifade edildi. Deneyin teorik olarak pulsarlarda da gerçekleşen foton çarpışmalarını simüle ettiği ve bu nedenle pulsar içinde madde oluştuğu düşünülen bir süreci temsil ettiği belirtildi.

ÇOK OKUNANLAR
Okullar 1 hafta erken kapanacak!
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirtli Asker İstanbul'da Hayatını Kaybetti 
Kaplan: 'Halı fuarları sektöre ve ülkemize dinamizm katıyor'
Siirt'te Traktörün Altında Kalan Vatandaş Hayatını Kaybetti
Siirt'te en çok hangi soyadı kullanılıyor?
Siirt'te 'Forex' operasyonu: gözaltılar var!
BUNLARA DA BAKIN
Siirt Belediyesi Ülkü Ocaklarına Verilen Binanın Geri Alındığını Açıkladı
Siirt'te gösteri ve yürüyüşler 4 gün süreyle yasaklandı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR