Altın ve dolarda son dakika gelişmesi! Fed'in faiz kararından sonra yeni rekor tarihi açıkladı

Son dakika gelişmesi. ABD Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak, yüzde 4,75-5.00 aralığına çıkardı. Bu hamleyle birlikte ABD'de faiz 2007'den bu yana en yüksek aralığa yükseldi. Bu gelişmenin ardından altın ve doların tepkisi merak edildi. Uzman isim İslam Memiş, Fed'in kararından sonra dikkat çeken bir açıklama yaptı. Altın ve dolar için yeni rekor tarihi verdi. İşte tüm detaylar...

TAKİP ET:
Yahya Kara

Son dakika gelişmesi yaşandı. ABD Merkez Bankası (Fed), ABD'de etkileri devam eden bankacılık krizinin ortasında yılın en kritik faiz kararını açıkladı.

Fed, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak, yüzde 4,75-5.00 aralığına yükseltti. Karar oy birliğiyle alındı. Böylece Fed, politika faizini 2007'den bu yana en yüksek aralığa çıkardı.

FAİZ ARTIRIM HIZINI DÜŞÜRDÜ

Enflasyonla mücadele etmek için geçen sene 4 kez 75'er baz puanlık artış yapan Fed, aralık ayında artış hızını yavaşlatarak 50 baz puana, Şubat ayında ise 25 baz puana indirmişti. PİYASA BEKLENTİLERİ FARKLILAŞMIŞTI

ABD merkezli Silicon Valley Bank'ın (SVB) iflasını açıklamasıyla piyasalarda panik havası yaşanmış ve Avrupa'ya sıçramasıyla bütün dengeler değişmişti.

Bankacılık krizi öncesi Fed'den 50 baz puan faiz artırımı dahi masada bulunurken, sonrasında beklentiler farklılaşmıştı. Son fiyatlamalarda 25 baz puanlık faiz artırım ihtimali yüzde 90'ı aşmıştı. Yıl sonuna kadar ise Fed'in 100 baz puanlık indirimine gidebileceği de beklentiler dahilinde bulunuyordu.

ENFLASYON HAZİRANDA ZİRVE YAPMIŞTI

ABD'de enflasyon geçen yıl haziranda yıllık yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak geçen yıl aralık ayında yüzde 6,5'e gerilemişti.

FED FAİZ KARARI SONRASI PİYASALARIN İLK TEPKİSİ

Mart ayı Fed faiz kararı sonrası dolar/TL 19-19,05 bandında sakin seyrine devam ederken, Fed'in beklentilere paralel gelen 25 baz puan faiz kararı ve güvercin mesajlar sonrası ons altın 1950 dolar bandını geçerken gram altın TL fiyatı da 1200 TL'ye dayandı. MEMİŞ'TEN İLK YORUM

Fed'in kararından sonra İslam Memiş, "Fed'in 25 bp faiz artırımı piyasalar için sürpriz olmadı. Önemli olan Powell'ın açıklamaları. Hikaye aynı. Risk yok, Fed güçlü, kriz olarak görmüyoruz vs. Saat 22:00'ye kadar fiyatlamalar sağlıksız. 22:00'den sonrası gerçekçi olur." dedi.

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketi ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrasında dolar kurunda hareketlilik başlamıştı.

Geçtiğimiz hafta Dolar kuru rekor üstüne rekor kırarken 19 TL sınırını geçmişti. Güncel dolar kuru 19.3 TL seviyelerine yükselmişken altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş'ten çok önemli bir açıklama geldi.

Elinde dolar olan ya dolara yatırım yapmayı düşünen vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan İslam Memiş, 1 doların geleceği rakamı duyurdu.

O TARİHTE 1 DOLAR REKOR KIRACAK

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, bugünkü köşe yazısında dolar kurunun gidişatına ilişkin önemli bilgiler verdi.

Dolara yatırım yapmayı düşünen ve dolar borcu olan vatandaşları uyaran İslam Memiş, orta vadede öngörüsünün 24-25 TL seviyelerinde olduğunu söyledi.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Dolar kuru ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Haftayı ekranlarda 19,01 lira, serbest piyasalarda 19,21 lira seviyesinden tamamlamıştı. Ekranlarda 18,90-19,05 lira, serbest piyasalarda 19,20-19,30 lira aralığını takip edeceğim. Orta vadede 24-25 lira öngörüm devam ediyor.

GRAM ALTIN FİYATLARI REKOR KIRACAK

Dolar kuru ile ilgili yorumlarının ardından gram altın tahminlerini de sıralayan ünlü Ekonomist, Altın fiyatlarında da rekor beklediğini söyledi.

Son bir hafta içinde 1200 TL seviyesini aşan gram altın fiyatları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan ünlü Ekonomist, seçim sonrası 1550 TL seviyesinin kaçınılmaz olacağını dile getirdi.

ÇOK OKUNANLAR
Pervari'de Sıcak Saatler... Yaralılar var!
Sağlık Bakanlığının Siirt'e Alacağı Personel Alımı Kura Sonuçları Açıklandı
Pervari'de Çıkan Silahlı Çatışmada 1'i Ağır 4 Kişi Yaralandı
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekmen'den Pervari'de Yaşanan Olaylara İlişkin Açıklama: 'Adayımızın Kardeşi Ağır Yaralı'
Güncel sigara fiyatları 7 Nisan 2024
Bakan Göktaş: 8 bin personel alımını bayramdan önce gerçekleştireceğiz
Ali Yalçın'dan Memur ve Emekli Maaşları Zammı Açıklaması
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
BUNLARA DA BAKIN
Siirt Belediyesi kaçak su kullanımının önüne geçmek için çalışma başlattı
4 ayrı suçtan aranan şahıs Hakkari'de yakalandı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR