Almanya'da 'Ukrayna' kaygısı: 'Savaşı kaybederse milyonlar ülkeyi terk edecek'

Federal Hükümet, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık 10 milyon kişinin Avrupa'ya göç edeceğini tahmin ediyor. Uzmanlar, sayının çok daha fazla olacağını söylüyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Rusya-Ukrayna savaşında ABD'den yardımların kesilmesi riski, Almanya'da kaygıları artırdı. Federal Hükümet, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık 10 milyon kişinin Avrupa'ya göç edeceğini tahmin ediyor. Welt am Sonntag gazetesinin federal güvelik birimleri ile federal milletvekillerine dayandırdığı habere göre hükümet, Almanya'nın 'insanların sığınacağı ilk ülke' olmasından endişe ediyor. Uzmanlar ise 10 milyonun alt sınır olduğunu, ülkeyi terk edeceklerin sayısının çok daha fazla olacağını belirtiyor. Şu anda Almanya'da yaklaşık 1,1 milyon Ukraynalı bulunuyor.

'NATO ÜLKELERİNE YAYILMA OLASILIĞI YÜKSEK'

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) dış politika uzmanı federal milletvekili Roderich Kiesewetter, ABD'nin Ukrayna'ya yardımda çekingen davrandığını belirterek, Avrupa Birliği'nin (AB) yardımlarını artırması gerektiğini söyledi. Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'ya kitlesel göç olacağını ifade eden Kiesewetter, “Bu durumda savaşın NATO ülkelerine yayılma olasılığı çok yüksek. 10 milyon asgari tahmin” dedi. Göç araştırmacısı Geral Knaus da 10 milyonun en alt sınır olduğunu belirtti, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde bu sayının çok üzerinde kişinin Avrupa'ya sığınacağını söyledi. Avrupa'nın şu anda 1940'dan bu yana en büyük göç dalgasına uğradığını hatırlattı.

'AB, SİLAH ÜRETİMİNİ VE MALİ YARDIMI ARTIRMALI'

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth da, AB'nin Ukrayna için silah üretimi ve mali desteği artırması gerektiğini söyledi. Roth, şu ifadeleri kullandı: “ABD yardımı kesilirse AB, Ukrayna'ya uzun vadeli mali yardım ve ülkenin yeniden yapılanması için borçlanma imkanını düşünmeli. Ukrayna için sadece Avrupa'da değil, dünya pazarında da silah alımı imkanlarını araştırmalı.”

Bu ayın başında AB ülkeleri Ukrayna'ya 50 milyar euro tutarında yardımda uzlaşma sağlamıştı. Roth, ABD'nin yardımlarını kesmesi halinde bu tutarın yeterli olmayacağını söyledi. Bununla birlikte Federal Hükümet, bu yılın sonuna kadar Ukrayna'nın Rusya karşısında dayanacak askeri ve mali güce sahip olduğunu düşünüyor, büyük bir cephe kaybı olmayacağından yol çıkıyor.

'GELECEK KASIM AYINA KADAR ABD YARDIMLARI ENGELLENEBİLİR'

Die Welt gazetesi, iç politik gerginlik, cephede asker sayının azalması ile ABD yardımlarında aksamanın, Ukrayna'yı Rusya karşısında 'zayıf duruma düşürdüğünü' yazdı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Genel Kurmay Başkanı Valeriy Zaluzhnyi arasında gerginliği hatırlattı, ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine kadar Cumhuriyetçilerin Ukrayna'ya yardımları engelleyebileceğini belirtti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN