Yeni Araştırma: Asgari ücret ömrü kısaltıyor!

Asgari ücretin dolduramadığı tek boşluk cüzdanınız olmayabilir. Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre uzun vadeli olarak asgari ücretle çalışmak hafıza kaybına yol açıyor. Çalışma düşük ücretle çalışan bir insanın beyninin iyi bir maaşla çalışan birine göre daha erken yaşlandığını ortaya koyuyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Araştırmacılar, önceki çalışmalarında düşük ücretin çalışanlarda depresif semptomlar, obezite ve hipertansiyonla ilişkilendirildiğini belirtiyor. Bu koşulların tümü, bir kişinin beyin yaşını azaltıyor ve dolayısıyla bu durum hafıza kaybını tetikliyor. Columbia Üniversitesi’nden araştırmacı olan Katrina Kezios, “Araştırmamız, düşük ücretlere sürekli maruz kalmanın, hızlanan hafıza kaybıyla ilişkili olduğuna dair yeni kanıtlar sağlıyor” diyor.

Asgari ücret erken yaşlanma sebebi

Araştırmacı ekip, Ulusal Sağlık ve Emeklilik Çalışması’nın (HRS) kayıtlarını kullanarak, 1936 ve 1941 yılları arasında doğan 2 bin 879 kişinin verilerini inceledi. Sonuçlar, sürekli asgari ücretle çalışan insanların önemli ölçüde daha hızlı hafıza kaybı yaşadıklarını gösteriyor. Spesifik olarak, asgari ücretli çalışanlar, 10 yıllık bir süre boyunca kabaca bir yıl fazladan yaşamış oluyor. Bu, ortalama bir insanın yaşadığı her 10 yılın 11 yıllık beyin yaşına tekabül ettiğini gösteriyor.

Araştırmanın yazarlarından Adina Zeki Al Hazzouri, “Bulgularımız, asgari ücretli çalışanların mali refahını artıran sosyal politikaların özellikle bilişsel sağlık için faydalı olabileceğini gösteriyor. Gelecekteki çalışmalar, asgari saatlik ücreti artıracak farklı varsayımsal senaryolar altında önlenebilecek demans vakalarının sayısını ve aşırı bilişsel yaşlanma yıllarını titizlikle incelemeli” diyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN