YAŞLI YOKSULLUĞU VE DEVLET DESTEKLERİ - Hüsna Anık

YAŞLI YOKSULLUĞU VE DEVLET DESTEKLERİ


Demografik değişimle beraber yaşlı nüfusunun hızla artması yaşlılığın toplumdaki en önemli sorunlardan biri haline gelmesine neden olmaktadır. Dünya genelinde ve ülkemizde de yaşlılık döneminin kronolojik başlangıcı olarak 65 yaşı ele almaktayız. TÜİK’in 18 Mart 2020 tarihinde yayınladığı İstatistiklerle TÜİK’in güncel verilere göre Türkiye’de yaşlı nüfus, son beş yılda %21,9 artarak 2019’da 7 milyon 550 bin 727 kişiye ulaştı.

Bununla birlikte yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı, 2014’te %8 iken bu oran 2019 yılında %9,1 olarak gerçekleşti. Günümüz modern dünyasında çalışma şartları gençlere uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Tarım toplumunda bilgi yaş alanlardan alınırken, sanayi toplumunda herhangi bir işlevleri kalmamıştır. Oluşan kapitalist ortamla beraber üretkenlik önem kazanmıştır ve üretemeyen kesimler toplumdan dışlanmıştır. Çalışmayan gruplar üretemeyen insan topluluğunu oluşturmuştur ve yaşlı bireyler de bu grup içerisinde değerlendirilmektedir. Bu da yaş alanların modern toplumun çalışma hayatında, yer edinememelerine sebep olmaktadır. Türkiye’de TÜİK hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre, 2017 yılında 15-64 yaş grubunda işgücüne katılma oranı %52,8 iken yaşlı nüfusun işgücüne katılma oranı %12,2 olarak gerçekleşti. Yaşlı erkek nüfusta bu oran %20,6 iken yaşlı kadın nüfusta %5,6 oldu. Bu veriler ışığında cinsiyete bağlı yaşlı kadın yoksulluğunun erkeklere oranla daha fazla olduğu çıkarımında bulunabiliriz. Yaşlı nüfustaki işsizlik oranının ise %2,2 olduğu görüldü. Yaşlılarda işgücüne katılma oranının bu kadar düşük olması yaşlı yoksulluğu kavramını öne çıkarıyor. 

     Emeklilik dönemiyle beraber statü kaybı, ekonomik zorluklar yaşanmaktadır buna yaşlılık dönemindeki hastalıklar, hastane, ilaçlar, bakım ve sigorta masrafları da eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Yaşlılıkta kimseye muhtaç olmadan geçinebilecek bir ekonomik düzeye sahip olmak, refah ve yaşamın anlamı açısından önemlidir. Burada ülkemiz sosyal devlet anlayışı ilkesini baz alarak yaşlı bireylerimizin refah seviyelerini yükseltmelerine yardımcı olacak birtakım nakdi ve ayni desteklerde bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;

  • Gıda Yardımları
  • Barınma Yardımları
  • Yakacak Yardımları
  • Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım
  • Elektrik Tüketim Desteği (ETD)
  • Engelli İhtiyaç Yardımı
  • Kronik Hastalığı Nedeniyle Cihaza Bağımlı Olan Hastalara Elektrik Fatura Bedeli ve Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği
  • Aşevleri
  • Yaşlılık Aylığı
  • Engelli Aylığı

  Maddelediğimiz devlet destekleri Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü Tarafından hizmete sunulmaktadır. Bu devlet desteklerinden yararlanabilmek için istenilen şartları sağlamanız gerekmektedir. 

YAZIYI PAYLAŞ!