TORTİKOLLİS(EĞRİ BOYUN)NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR? - Fizyoterapist Emrah YILDIZ

TORTİKOLLİS(EĞRİ BOYUN)NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?


Tortikollis ( eğri boyun):Boynun yana ve öne doğru hareketini sağlayan Sternokleidomastoid(SKM) kasının kasılı kalmasıyla oluşan baş pozisyonunun bozulmasıdır. Boynun kasılı kas tarafına doğru eğilmesi,çenenin karşı tarafa doğru dönmesiyle ile karakterize bir görünümdür. Doğum öncesi(gebelikte) , doğum esnası ve doğum sonrasında görülebilir. 

Belirtileri:
>Bebeğiniz sıklıkla başını aynı tarafa doğru çevirir. Hep aynı tarafa bakar
>Karşıdan bakıldığında başı hep bir yana eğik görülür.
>Bazen yüz değişikliği bir yanağın daha dolgun bir gözün daha açık görünmesi çenenin yamuk durması gibi yüz asimetri olabilir.
>Boyun kası üzerinde bazen ele gelen şişlikler hissedilir.


Tortikollisin Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Çocuklarda eğri boyun ( Tortikollis ) tanısı kesinleşir kesinleşmez kısa olan sternokleidomastoid (SCM) kasının boyunun uzatılması amacıyla fizik tedaviye başlanmalıdır. Hastalar ortalama 2 aylık aralıklarla takip edilmelidirler. Çok ciddi düzeyde olmayanların yaklaşık %90-%95i fizik tedaviden fayda görürler. Fizik tedaviden fayda görmeyen hastalar ise kalıcı yüz asimetrisi gelişmemesi açısından cerrahi yöntemle tedavi edilmelidir.

Doğumsal tortikolliste tedavinin amacı, etkilenen kasın kısalmasının önlenmesi ve başın uygun pozisyonda tutulması ile ileride oluşabilecek şekil bozukluklarının önüne geçilmesidir. Tedavide aile tarafından uygulanan pozisyonlama ve egzersizler önemli bir yer tutar. Bu nedenle tedaviye ailenin eğitimi ile başlanır.

Öncelikle aile rahatsızlığın ne olduğu, tedavi ve takibinin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirilir. Pozisyonlama ve taşıma konusunda ailenin eğitilmesi önemlidir. Bebek yatağında normal tarafı duvar yönüne gelecek şekilde yatırılmalı, bu şekilde sesli uyaranlara
karşı boynunu aktif şekilde çevirmesi sağlanmalıdır. Oyuncaklarının ve televizyon gibi sesli görüntülü uyaranların yine bu tarafta olmasına dikkat edilmelidir. Emzirme ve beslenme de aynı taraftan yapılmalı, taşıma esnasında bir el boyun altından desteklerken, diğer kol bacak arasından geçirilerek bebeğin gövdesi desteklenmelidir.

‘’Tedavi programı tam degerlendirme sonrası kişiye özel yapılır ve aile bu konuda bilgilendirilir.’’
Sizler de çocuğunuzda bu ve benzeri belirtileri görürseniz erken müdahale için mutlaka doktorunuza, fizyoterapistinize danışmalısınız..

Sağlıklı günler..

EMRAH YILDIZ 
FİZYOTERAPİST

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
23Şub
30Oca
11Oca
25Ara
14Ara

Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir